PRVE BEČKE KAVANE Znate li priču kako je turska tradicija došla u Beč?

Na današnji dan, točno 1685. godine, Johannes Diodato, poznati armenski trgovac, dobio je posebnu dozvolu za prodaju kave u Beču. Taj povijesni događaj označava prvo legalno posluživanje kave u tom gradu. Bečke kavane su tijekom narednih stoljeća stekle nevjerojatnu popularnost i društveno značenje. Zanimljivo je napomenuti da je 2011. godine kultura bečkih kavana službeno proglašena dijelom nematerijalne svjetske baštine prema UNESCO-u.

Johannes Diodato, poznat i pod imenom Johannes Theodat, bio je član obitelji trgovaca koji su se doselili u Beč iz Osmanskog Carstva. Njegova veza s trgovinom između Beča i Osmanskog Carstva donijela mu je značajno bogatstvo. Posebno je zapaženo da je uspio osigurati od cara Leopolda I. monopol na prodaju kave u Beču, što mu je omogućilo izuzetnu ekonomsku dobit tijekom 20 godina.

S obzirom na to da je kultura pijenja kave bila ukorijenjena u turskoj tradiciji mnogo prije nego u Europi, Diodato je igrao ključnu ulogu u uvodjenju ove navike u Beč. Tijekom 17. stoljeća, ta tradicija se ukorijenila u bečkom društvu i postala je prepoznatljiv simbol grada.

Ovaj jednostavan čin – dozvola za prodaju kave, pokrenuo je lanac događaja koji su oblikovali kulturu Beča, čineći je bogatom i raznolikom, sve do današnjeg dana.

NAJNOVIJE