PREZIME JOJ JE SREĆA Ta žena preživjela je tri brodske havarije, uključujući onu Titanica

Ovisno o tome je li nam čaša napola puna ili napola prazna, o Violet Jessop (1887. – 1971.) možemo pričati kao o miljenici Fortune ili pak kao o ženi s nevjerojatnim pehom. Naime, doživjela je – i preživjela – čak tri brodske havarije, uključujući onu – “Titanica”!

Metke sudbine počela je izbjegavati još kao djevojčica, kad je pobijedila tuberkulozu unatoč liječničkim prognozama da će za manje od mjesec dana završiti ispod ledine. Potpuno se oporavivši, s odličnim uspjehom je završila školu za medicinske sestre, piše Povijest.hr.

Kad joj je bilo dvadesetak godina, opredijelila se za karijeru stjuardese na velikim putničkim brodovima. U ono vrijeme, taj su posao u pravilu obavljale vremešne dame, pa se atraktivna djevojka sa svake plovidbe vraćala s barem četiri bračne ponude. Sve ih je redom odbijala, čak i one bogatih ženika. Htjela je biti samostalna.

Kad je dobila ponudu da prijeđe na putnički brod “Olympic”, činilo joj se da je izvukla glavni zgoditak na lutriji: značajna povišica omogućila joj je da počne kovati planove za ružičastu budućnost. A onda, 20. rujna 2011. godine, prvi put u životu je pomislila da te budućnosti neće ni biti. Vojni brod “Hawke” se, prilikom mimoilaženja, zabio u “Olympicov” pramac, privučen njegovom golemom istisninom. Premda su oba broda izgledala kao da ih je netko izvukao iz preše, nekim su se čudom vratila u luku.

Jessop je kasnije prihvatila posao na sestrinskom brodu, “Titanicu”. Bio je to najveći i najluksuzniji putnički brod tog doba. Na današnjni dan, 15. travnja 1912. godine, plovilo o kome su mediji pompozno izvještavali kao o “nepotopivom” završilo je na morskome dnu, nakon sudara s ledenjakom jugoistočno od Newfoundlanda.

Violet, koja je već imala iskustva s brodskim havarijama, zadržala je prisebnost duha u trenutku kad se brod počeo puniti vodom. Brojnim je ljudima pomogla da se domognu sigurnosti čamaca za spašavanje, a kad je napokon i sama sjela u jedan od njih, u ruke su joj gurnuli nečije djetešce te je zamolili da se za njega pobrine.

Tijekom Prvoga svjetskog rata, radila je kao stjuardesa za britanski Crveni križ. Bolnički brod “Britannic” bio je pozornica za treću nesreću gospođice Jessop. Dana 21. studenog 1916. godine, brod je u Egejskom moru naletio na podvodnu minu te završio ispod morske površine. Violet je, dakako, i ovaj put preživjela sve nedaće – potisak koji ju je umalo odvukao u dubinu, propeler koji ju je “za dlaku” dekapitirao, hipotermiju… Ne želeći više vući vraga za bradu, “Gospođica nepotopiva”, kako su je prozvali mediji, odlučila je potražiti posao na kopnu.

Ostatak života provela je uzgajajući kokoši, a umrla je u dobi od osamdeset i četiri godine – u vlastitu, suhom krevetu. Nekoliko godina prije smrti, primila je telefonski poziv u kojem ju je neka žena upitala je li svojedobno spasila dijete s “Titanica”. Violet je odgovorila potvrdno, a žena s druge strane žice je, glasom natopljenim suzama, izrekla sljedeće riječi: “Ja sam to dijete”.

NAJNOVIJE