Pripadnici Tajne službe navodno pretukli čelnika srpske oporbe, ostao djelomično paraliziran – obitelj otkriva motiv napada

Obitelj srpskog lidera opozicije tvrdi da je ostao djelomično paraliziran nakon napada tajne službe zemlje dok je bio u pritvoru.

U napadu koji je pojačao strahove o budućnosti demokracije u zemlji, obitelj Nikole Sandulovića tvrdi da je odveden iz svoje kuće početkom siječnja nakon što se ispričao za zločine koje su Srbi počinili protiv etničkih Albanaca tijekom kosovskog rata za neovisnost 1998. i 1999. godine, piše Guardian.

Nakon prvog posjeta obitelji koji je dozvoljen nakon pet dana, Sandulovićeva kći Karla zatražila je da se njezin otac prebaci iz vojne ustanove u Beogradu u državnu bolnicu.

On je komunikativan, ali je potpuno paraliziran s desne strane; u invalidskim kolicima i u vrlo lošem zdravstvenom stanju”, rekla je u priopćenju koje je izdao Michael Polak, odvjetnik iz Velike Britanije i direktor Justice Abroad, koji zastupa političara.

Obitelj vjeruje kako je Sandulović, lider Srpske republikanske stranke i redoviti kritičar vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), otrovan. Odvjetnici su rekli da ne mogu potvrditi ništa o Sandulovićevom zdravlju ili napadu dok ga ne prebace u državnu bolnicu s potpunim pristupom liječnicima i odvjetnicima.

Polak je podnio hitan slučaj UN-ovom Odboru protiv mučenja. Rekao je kako je Sandulović “uhvaćen od strane srpske obavještajne službe, zatim arbitrarno uhićen i mučen.”

Vlada Srbije je zatražena za komentar.

Sandulović je žestoko kritiziran u državnim medijima nakon što je ponovno podijelio video iz prošle godine u kojem je posjetio grob Adema Jašarija, osnivača Oslobodilačke vojske Kosova, koji je ubijen od strane srpske policije 1998. zajedno s 57 članova svoje obitelji tijekom kosovskog rata za neovisnost.

“Ja sam jedini političar iz Srbije koji je došao odati počast nevinim albanskim žrtvama, obitelji Jašari, u Prekazu. Ispričao sam se i zatražio oprost u ime Srba koji to nisu počinili”, napisao je Sandulović 2. siječnja.

Njegovi komentari vjerojatno su razlog napada.

“Teško je pretučen. Ima slomljenu rebro. Kada je vraćen kući, dolazio je k svijesti i žalio se da ne može pomaknuti desnu stranu tijela”, rekao je Polak.

U priopćenju objavljenom u srijedu, Europska komisija je rekla da je “u kontaktu s relevantnim vlastima.” Svako zadržavanje mora biti zakonito opravdano, a “svaka vjerodostojna tvrdnja o nasilju treba biti istražena od strane nadležnih vlasti.”

NAJNOVIJE