Profesor iz Las Vegasa napao kampus, ubivši troje i ranivši jednu osobu, prije nego što ga je policija likvidirala

Napadač, kojeg je policija ubila nakon što je u kampusu Sveučilišta Nevada u Las Vegasu iz vatrenog oružja usmrtio tri osobe i ranio četvrtu, bio je profesor u financijskim problemima kojemu je nekoliko visokoškolskih ustanova u Nevadi uskratilo posao, priopćila je policija u četvrtak.

Identificirani Anthony James Polito (67) neposredno prije pucnjave posjetio je poštanski ured i poslao 22 pisma sveučilišnom osoblju diljem SAD-a, a imao je i pripremljenu “ciljanu listu” ljudi sa sveučilišta u Nevadi (UNLV) te sveučilišta u Sjevernoj Karolini na kojem je nekoć radio, navela je policija.

Polito, inače suočen i s deložacijom iz svoga doma u predgrađu Las Vegasa, imao je dosje zbog neovlaštenog pristupanja računalnim podacima, no ništa povezano s nasiljem.

Pištolj koji je koristio u napadu legalno je kupio 2022. godine, a iz policije Las Vegasa vjeruju da je djelovao sam.

Točan motiv napada tek treba utvrditi, no čini se da studenti nisu bili primarna meta.

Žrtve profesori na fakultetu

Sve četiri osobe ustrijeljene u srijedu u zgradi sveučilišnog kampusa bile su zaposlenici fakulteta, piše Hina.

Među usmrćenima su profesor Cha Jan “Jerry” Chang, docentica Patricia Navarro Velez, dok identitet trećeg ubijenog profesora još nije poznat. Preživjela žrtva nalazi se u bolnici, a prema navodima policije stanje joj se pogoršalo.

Polito se na LinkedIn profilu opisao kao umirovljenik koji povremeno radi, navevši da je kao izvanredni profesor predavao poslovanje na sveučilištu u Sjevernoj Karolini od 2001. do 2017. godine.

Vlasti su presrele pisma prije nego što je ijedno isporučeno, a u jednom od njih pronađena je sumnjiva bijela tvar u prahu, izjavio je lasvegaški šerif Kevin McMahill na brifingu za medije.

Nitko s ‘popisa‘ nije bio žrtva

Radi se na obavještavanju namjeravanih primatelja, a kontaktirani su i gotovo svi koje je napadač imao na “posebnom popisu” meta.

“Nitko od pojedinaca s popisa nije postao žrtva”, otkrio je šerif novinarima.

Polito je bio u financijskim

problemima, na ulazu u stan policija je zatekla zalijepljenu obavijest o deložaciji, a u stanu je pronađen dokument nalik oporuci.

“Znamo da se mnogo puta prijavio za poslove u nekoliko visokoškolskih ustanova u Nevadi”, rekao je McMahill, no nije otkrio je li UNLV bila jedna od njih.

NAJNOVIJE