Projektil pogodio tanker kod Jemena, plovio je prema Jadranu

Protubrodski krstareći projektil lansiran iz dijela Jemena pod kontrolom pobunjenika Hutija pogodio je komercijalni tanker. Izbio je požar i nastala je šteta, ali nije bilo žrtava, navodi se u priopćenju američke vojske.

Napad na tanker Strinda dogodio se oko 60 nautičkih milja (111 km) sjeverno od tjesnaca Bab al-Mandab koji povezuje Crveno more i Adenski zaljev oko 21 po lokalnom vremenu rekao je američki dužnosnik za Reuters. Drugi američki dužnosnik rekao je da se Strinda mogla kretati na vlastiti pogon u satima nakon napada, javlja BBC.

Britanska pomorska agencija objavila je da je primila izvješće o brodu kojem je naređeno da promijeni kurs i otplovi u neodređenu jemensku luku, no još nije poznato odnose li se dva incidenta na isti brod.

Ranije je jemenski pokret Huti najavio da će ciljati sve brodove koji idu na sjever prema Izraelu i upozorio je međunarodne brodarske tvrtke da ne posluju s izraelskim lukama.

Poslan američki razarač

“U vrijeme napada nije bilo američkih brodova u blizini, ali razarač američke mornarice USS Mason odgovorio je na poziv Strinde i trenutno pruža pomoć”, objavilo je Središnje zapovjedništvo američke vojske, koje nadzire američke snaga na Bliskom istoku.

Tanker za prijevoz kemikalija plovi pod norveškom zastavom. “Svi članovi posade su neozlijeđeni i na sigurnom. Brod sada nastavlja prema sigurnoj luci”, poručio je Geir Belsnes, izvršni direktor Strindinog operatera J Ludwig Mowinckels Rederi u čijem je vlasništvu pogođeni tanker.

Tanker plovio prema Veneciji


Tanker Strinda je prevozio biljno ulje i biogoriva u Maleziji te je plovio prema je prema Veneciji u Italiji, odnosno prema Jadranu, pokazuju podaci tvrtke za praćenje brodova Kpler, piše Guardian. Nije jasno ima li strinda ikakve veze s Izraelom.

Grupa Hutija, koja vlada većim dijelom Jemena, kaže da su njeni napadi znak potpore Palestincima i obećala je da će se nastaviti sve dok Izrael ne zaustavi svoju ofenzivu na Pojas Gaze, koji se nalazi više od 1600 kilometara od sjedišta Hutija u Sani.

Hutiji su se proglasili dijelom “Osovine otpora” skupina povezanih s Iranom, koja djeluje protiv Izraela, SAD-a i šireg Zapada.

Huti nisu službeno preuzeli odgovornost za napad


Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za napade, ali ovo nije prvo izvješće o napadu povezanom s Hutijima, navodi BBC.

Skupina je preuzela odgovornost za dva od tri napada na komercijalna plovila koja su prolazila kroz Crveno more 3. prosinca. Prvo plovilo je pogođeno projektilom, a drugo plovilo je pogođeno dronom dok je bilo u tjesnacu Bab el-Mandeb.

Američki ratni brod odgovorio je obaranjem tri bespilotne letjelice ispaljene s područja pod kontrolom Hutija. Sukobi su trajali više od sedam sati.

Osim toga, krajem prošlog mjeseca naoružani borci Hutija oteli su teretni brod u južnom Crvenom moru. Grupa je tvrdila da je brod, kojim upravlja japanska tvrtka, bio povezan s Izraelom.

NAJNOVIJE