Prvi izbori u povijesti Republike Hrvatske

Predsjednik je biran neposrednim glasovanjem, a pobijedio je Franjo Tuđman s 56,73% glasova.

Dana 2. kolovoza 1992. godine održani su prvi izravni predsjednički i sveukupno drugi demokratski parlamentarni izbori u povijesti Republike Hrvatske. Na parlamentarnim je izborima premoćno pobijedila Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), osvojivši 85 od 138 mjesta u Zastupničkom domu Hrvatskog sabora.

Druga stranka po izbornom rezultatu bila je Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS), koja je osvojila četrnaest zastupničkih mjesta, treća Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP), s jedanaest mjesta, a četvrta Hrvatska narodna stranka (HNS), sa šest mjesta.

Na tim je izborima primijenjen novi izborni sustav, nastao kao mješavina većinskog i proporcionalnog sustava. Istodobno je biran i predsjednik republike, po čemu su to bili prvi izravni predsjednički izbori u povijesti Republike Hrvatske.

Predsjednik je biran neposrednim glasovanjem, a pobijedio je Franjo Tuđman s 56,73% glasova. Na drugom mjestu završio je Dražen Budiša s 21,87%, a treća je bila Savka Dabčević-Kučar, sa 6,02% glasova birača. Ostali kandidati za predsjednika Republike Hrvatske na tim izborima bili su Dobroslav Paraga, Silvije Degen, Marko Veselica, Ivan Cesar i Antun Vujić.

NAJNOVIJE