PRVO PRODANO računalo težilo je 13 tona (1951.)

Dana 31. ožujka 1951. svečano je obilježena prva prodaja upotrebljivog elektroničkog računala u povijesti. Bio je to znameniti UNIVAC koji je prodan američkom Uredu za popis stanovništva (engl. U.S. Census Bureau).

UNIVAC je kratica za UNIVersal Automatic Computer, a proizvodila ga je kompanija Remington Rand, nekadašnji proizvođač oružja i pisaćih strojeva. Današnji je nasljednik te kompanije korporacija Unisys.

Računalo UNIVAC sastojalo se od 5200 vakuumskih cijevi i težilo je čak 13.000 kilograma. Trošilo je 125 kW električne energije i moglo je obavljati 1905 operacija u sekundi. Ukupno je isporučeno 46 računala UNIVAC raznim institucijama. Zanimljivo je da većina američkih sveučilišta nije bila dovoljno bogata da ga nabavi.

UNIVAC je postao slavan kad je 1952. predvidio rezultate američkih predsjedničkih izbora. Naime, na uzorku od 1 % glasova predvidio je premoćnu pobjedu generala Dwighta Davida Eisenhowera.

Većina anketara davala je veliku prednost drugom kandidatu (Adlaiju Stevensonu), pa se televizija nije usudila objaviti UNIVAC-ovo predviđanje. Tek kad je Eisenhower doista pobijedio na izborima shvatili su UNIVAC-ovu sposobnost.

NAJNOVIJE