PUCA LI NOVA BH. KOALICIJA? Nitko osim Čovića ne želi baš Dodika

Dvije od osam stranaka koje čine bošnjačko-građanski blok kao jednog od tri partnera u novoj vlasti BiH zaprijetile su napuštanjem te koalicije ako čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik ne promijeni sadašnju politiku kojom dovodi u pitanje opstanak države.

Stranka za BiH i Narodni europski savez (NES) na čijem je čelu Nermin Ogrešević iz Bihaća očitovali su se zajedničkom izjavom kojom traže da “osmorka” zauzme jasno stajalište u odnosu na Dodikove poteze te istaknuli da je njima neprihvatljivo što on radi, javlja Hina.

Reagirali su pošto je parlament Republike Srpske potkraj prosinca usvojio novi zakon kojim taj entitet kani preuzeti imovnu u vlasništvu države, protivno pravorijeku Ustavnog suda BiH koji je u rujnu zakon sličnog sadržaja proglasio neustavnim.

“Osobno smatram da je na taj način, a i s Dodikovom izjavom da ‘državna imovina pripada entitetima’, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sam sebe eliminirao iz daljeg sudjelovanja u procesu uspostave državne vlasti. Mi smatramo da nema daljih pregovora s onima čija retorika i ponašanje predstavljaju izravni udar na državu i institucije Bosne i Hercegovine”, stoji u Ogreševićevoj izjavi dostavljenoj medijima nakon konzultacija čelnika NES-a i Stranke za BiH u ponedjeljak kasno navečer.

Dodik uporno promiče tezu po kojoj BiH kao država nema nikakvu imovinu jer ona pripada entitetima te tvrdi da je to izvorno tumačenje teksta Daytonskog sporazuma.

Takvo tumačenje osporio je Ustavni sud BiH no Dodik odbija poštovati njegove presude i tvrdi da to tijelo donosi odluke jedino u interesu Bošnjaka.

NES i Stranka za BiH smatraju nedopustivim takvo Dodikovo ponašanje te ističu da se njemu ne smije dopustiti da svojim čovjekom popuni jedno od ministarskih mjesta u Vijeću ministara BiH koje je namijenjeno Bošnjacima.

Dodik je na tu poziciju kanio postaviti Denisa Šulića, člana svog SNSD-a koji se izjašnjava kao Bošnjak.

NES i Stranka za BiH smatraju da “osmorka” mora zaustaviti pregovore s Dodikom o daljoj uspostavi vlasti sve dok se ne zaustave njegovi udari na državu.

Osam bošnjačkih i građanskih stranaka predvođenih SDP-om te Dodikov SNSD i HDZ BiH u prosincu su potpisali koalicijski sporazum i dogovorili uspostavu državne vlasti.

U Zastupničkom domu parlamenta BiH ta koalicija ima tijesnu natpolovičnu većinu koju bi osipanje “osmorke” moglo dovesti u pitanje jer su i druge stranke koje čine taj blok skeptične u odnosu na politički savez s Dodikom.

NAJNOVIJE