PUČKA LEGENDA Anđeli donijeli kućicu Svete obitelji na Trsat

Knez Nikola I. Frankopan poslao je izaslanstvo u Svetu zemlju kako bi se razjasnio ovaj čudesni događaj.

Prema pučkoj legendi 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je kućica Svete obitelji, koju su tamo donijeli anđeli iz Nazareta. Kućica je na Trsatu bila do 1294. godine kada su je anđeli, prema predaji, prenijeli u talijanski Loreto, gdje se nalazi i danas. U to vrijeme Trsat je bio pod vlašću kneza Nikole I. Frankopana koji je poslao izaslanstvo u Svetu zemlju kako bi se razjasnio ovaj čudesni događaj. U poslanstvu je bio i župnik Aleksandar, koji je o putovanju i svojim saznanjima napisao izvještaj poznat pod nazivom Medvedgradske uspomene. Rukopis, nažalost, nije sačuvan u izvorniku, jer je izgorio u požaru samostana 1629. godine.

Povjesničari danas smatraju da je u pozadini ove legende trgovina relikvijama iz Svete zemlje, koja je bila raširena u doba križarskih ratova.

Što se tiče povijesnih činjenica crkva Gospe Trsatske najstarije je hrvatsko marijansko svetište. Gradnju je započeo knez Martin Frankopan 1453. godine, uz dozvolu pape Nikole V., zavjetujući se franjevcima da će izgraditi crkvu i samostan na mjestu gdje se prema legendi nalazila kućica iz Nazareta. Nakon izgradnje crkve knez je doveo franjevce iz Bosne da se brinu o njoj. Tijekom stoljeća crkva je nekoliko puta nadograđivana i preoblikovana, da bi svoj konačni oblik dobila 1824. godine kada je dobila i zvonik.

Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schöna, slikara C. Tasce i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća.

NAJNOVIJE