PUTIN MU je frend, a NATO se “pomažući BiH miješa u njene unutarnje poslove”

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik optužio je u petak NATO da se miješa u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine time što toj zemlji osigurava pomoć.

Nakon što su ministri obrane država članica NATO-a ranije ovog tjedna odobrili upućivanje dodatne pomoći BiH, Gruziji i Moldaviji, zemljama označenim kao mete sve agresivnijeg ruskog utjecaja, Dodik je lokalnim medijima izjavio kako se Alijansa na taj način postavila kao netko tko se miješa u unutarnje poslove BiH, javlja Hina.

Aktualni predsjednik Republike Srpske poznat je po svojim proruskim stajalištima i nekritičkom veličanju Vladimira Putina kojemu je u siječnju dodijelio i odličje, a planira mu ga osobno uručiti kada tijekom ove godine bude putovao u Rusiju.

Dodik je i ogorčeni protivnik približavanja BiH članstvu NATO-u iako je to cilj definiran zakonom o obrani BiH i važećom vanjskopolitičkom strategijom te zemlje.

Sada tvrdi kako nitko u BiH nije od NATO-a tražio nikakvu pomoć iako je cijeli niz njenih dužnosnika upozoravao na opasnost od rastućeg ruskog utjecaja u regiji.

Dodik kaže kako su ta upozorenja i ocjene “glupe”.

“BiH je smiješna i žalosna zemlja kada joj drugi određuju pomoć, a tu pomoć nitko nije ni tražio. Jedino nadležno za pitanja vojske i sigurnosti je Predsjedništvo, koje ni u prošlom niti u ovom sazivu nije ni razmatralo niti molilo NATO za bilo kakvu pomoć”, izjavio je Dodik.

Njegova je procjena kako BiH odnosno njena slabo opremljena vojska ne trebaju nikakvo novo oružje niti opremu, a sadašnje članove državnog vrha pozvao je da odbiju bilo kakvu pomoć koju NATO ponudi.

NAJNOVIJE