PUTINOV PRIJATELJ SCHROEDER Nakon deblokade ukrajinskog žita moguće i primirje Ukrajine i Rusije

Dogovor između Kijeva i Moskve o deblokadi ukrajinskog izvoza žitarica mogao bi otvoriti put prema mogućem primirju, rekao je u srijedu bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder, prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prvi brod sa žitom nakon početka ruske invazije na Ukrajinu uspješno je stigao na tursku obalu u utorak, te će biti pregledan u srijedu.

„Dobra vijest je da Kremlj želi ispregovarano rješenje“, rekao je Schroeder u srijedu za tjednik Stern i televiziju RTL/ntv, nakon što se susreo s Putinom u Moskvi prošli tjedan.

„Prvi uspjeh je dogovor oko izvoza, možda se to polako može proširiti do primirja“, kazao je bivši čelnik njemačkih socijaldemokrata, kancelar od 1998. do 2005., koji je kritizirao rat u Ukrajini, no odbio osuditi Putina.

Prvi brod s ukrajinskim žitom krenuo iz luke Odesa. Inspekcija ga čeka u Turskoj
Moskva je u međuvremenu optužila Sjedinjene Države da su izravno uključene u rat, ne samo kroz pošiljke naoružanja, navodi Reuters.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da izjave za britanski Telegraph Vadima Skibitskija, ukrajinskog vojnog obavještajca, pokazuju da je Washington dio sukoba. Skibitskij je britanskom mediju rekao da se američki i ukrajinski obavještajci savjetuju prije napada te da Washington daje veto na neke mete, no da američki dužnosnici ne daju izravno informacije o ciljevima.

NAJNOVIJE