RAKETIRANA BOLNIČKA VOZILA Palestina tvrdi da su ubili ranjenike, Izrael da se hitnom vozi oružje za Hamas


Izraelska vojska tvrdi da je napala konvoj ambulantnih vozila koji je, prema njihovim tvrdnjama, koristila Hamasova operativna skupina, ali nije navela točnu lokaciju.

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca (PRCS) podijelilo je izjavu na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru, u kojoj navode da je konvoj dva puta napadnut na putu prema bolnici Al-Shifa – jednom 1 km udaljeno i drugi put izvan kapije bolnice, gdje su rekli da su stigli kako bi istovarili pacijente, javlja BBC

PRCS navodi da je 15 civila ubijeno kada je jedno vozilo hitne pomoći “pogođeno raketom” blizu ulaza u bolnicu.

Navode da je konvoj pokušavao prevoziti ranjenike prema prijelazu Rafah, ali se vratio oko 4 km od bolnice jer je put bio blokiran ruševinama.

Ranije je Ministarstvo zdravlja u Gazzi koje upravlja Hamasom izjavilo da je najmanje 13 osoba poginulo u eksploziji izvan bolnice Al-Shifa.

BBC Verify je potvrdio postojanje grafičkih videozapisa koji prikazuju teško ranjene i možda mrtve osobe koje leže izvan bolnice.

Izraelska vojska je u svojoj izjavi navela da je ubijeno nekoliko boraca Hamasa i optužila Hamas da prenosi borce i oružje u vozilima hitne pomoći, iako još nije pružila dokaze o tome.

“Ističemo da je ovo područje bojište. Civilima na tom području redovito se nalaže da se evakuiraju prema jugu zbog vlastite sigurnosti”, dodali su.

NAJNOVIJE