Rekordan prihod Fonda, uskoro i novi rast mirovina u Republici Srpskoj

Mirovine su u Republici Srpskoj zbirno povećane za 58,03 posto ili 75,54 posto efektivno u proteklih 10 godina, a novi rast slijedi sa redovnim godišnjim usklađivanjem mirovina od siječnja, izjavio je direktor Fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske Mladen Milić.

“Obračun mirovina za siječanj započeti ćemo odmah nakon dobijanja neophodnih podataka o procentu promjene prosječne neto plate i promjene potrošačkih cijena na godišnjem nivou, koji se očekuju od Zavoda za statistiku Republike Srpske 24/25. siječnja”, rekao je Milić u intervju za Srnu.

On je podsjetio da prema Švicarskom modelu redovno godišnje usklađivanje predstavlja polovinu zbira procenta promjene prosječne neto plate i procenta promjene potrošačkih cijena na godišnjem nivou u Republici Srpskoj u prethodnoj godini, na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku.

“Prema njihovim podacima u periodu siječanj-studeni plaće su rasle za 11,10 posto, a procenat promjene potrošačkih cijena je bio 7,40 posto. Čekaćemo podatak i za studeni i tek onda će se znati postotak redovnog godišnjeg usklađivanja mirovina od siječnja ove godine”, naveo je Milić.

U siječnju 2023. godine mirovine su povećane za 13,5 psoto , kao kombinacija redovnog usklađivanja od 13,32 i vanrednog usklađivanja po odluci Vlade Republike Srpske od 0,18 odsto.

Milić je istakao da je isplata mirovina u prošloj godini bila redovna i blagovremena, kako u Republici Srpskoj, tako i u inostranstvu, gdje Fond Srpske isplaćuje mirovine za 55.000 korisnika u 32 države.

“Ovako efikasnu isplatu omogućio je dobar prihod po osnovu doprinosa, sa mjesečnim prosjekom od 112,74 milijuna KM, kao i osiguranjem nedostajućih sredstava od Vlade Republike Srpske, odnosno budžeta Republike, u iznosu 262,63 milijuna KM na godišnjem nivo, u skladu sa zakonom”, objasnio je Milić.

Prema njegovim riječima, prihod Fonda po osnovu doprinosa bio je rekordan u prošloj godini i iznosio je 1,353 milijarde KM, što je u odnosu na doprinos od 1,178 milijardi KM u 2022, više za 14,8 posto.

On je naglasio da je Fond PIO Republike Srpske u poslovnoj 2023. godini zabilježio odlične rezultate u gotovo svim segmentima rada zahvaljujući svim zaposlenim i njihovom doprinosu.

NAJNOVIJE