REVIZORSKO IZVJEŠĆE Za brisanje povlaštenih stražnjica u institucijama godišnje uplatimo pola milijuna maraka

Kako se institucije rasipaju novcem poreznih obveznika svjedoči i podatak da se godišnje na unajmljivanje parking prostora za dio službenih vozila izdvoji oko 100.000 maraka, a taj parking, iako je to zabranjeno, koriste i uposlenici za privatna vozila, piše Fokus.ba.

Služba za zajedničke poslove institucija BiH, odnosno njen direktor Dragan Šojić početkom ove godine našli su se pod lupom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a kao rezultat tih istražnih radnji Šojić je u svibnu završio u pritvoru iz kojeg je nedavno pušten, ali uz mjere zabrane napuštanja BiH, zatim obavezu javljanja državnom organu i zabranu sastajanja s određenim osobama.

Šojiću se na teret stavljaju kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i pronevjera u službi.

U međuvremenu u Službi kojom još uvijek službeno rukovodi Šojić izvršena je financijska revizija poslovanja. Premda u izvješću Ureda za reviziju institucija BiH objavljenom prije nekoliko dana, nema ni slova o Šojićevom uhićenju, brojne primjedbe na korištenje vozila, javne nabavke, zapošljavanja i općenito odnos prema poslovanju u ovoj službi idu u prilog optužbama koje se stavljaju Šojiću na teret.

Poznato je da se Šojić, a o čemu je Fokus već pisao, između ostalog sumnjiči da je službeno vozilo koristio za privatna putovanja u Beograd gdje je od izdržavanja kazne zbog prometne nesreće koju je skrivila pobjegla njegova supruga, a da je te troškove tih putovanja navodno pravdao putnim nalozima za službena putovanja po BiH, kao da je o svemu retroaktivno sačinjavanja dokumentacija, odnosno da su ti nalozi popunjavani naknadno.

Revizori su tako pri kontroli izdataka za upotrebu službenih vozila u Službi utvrdili da se ne poštuju propisane procedure i pravila. U putnim nalozima nisu pronađeni podaci o utrošku goriva, pređenoj kilometraži,..

“Kontrolom naloga za službena vozila konstatirali smo da se odredbe Pravilnika Vijeća ministara BiH i Internog pravilnika koje se odnose na popunjavanje naloga za vozila ne poštuju u potpunosti. Naime, kod pojedinih putnih naloga ne upisuje se dnevno pređena kilometraža, podaci o utrošku goriva, kao ni stanje kilometara prilikom točenja goriva, te se stoga na pouzdan način ne može potvrditi namjensko korištenje vozila. Također je uočena neusklađenost kilometraže za iste relacije, kao i značajne dnevne loko kilometraže za pojedina vozila, naveli su revizori u izvješću.

Služba za zajedničke poslove institucija BiH inače je nadležna da brine o nesmetanom funkcioniranju svih drugih državnih institucija u pogledu osiguravanja javnih nabavki, poput lož-ulja neophodnog za grijanje, hrane, pića, te higijenskih i drugih potrepština.

Ova služba pruža i ugostiteljske usluge u institucijama BiH. Poznato je da su cijene hrane i pića u ugostiteljskim objektima smještenim u državnim institucijama veoma niske i da dužnosnici mogu kompletan ručak dobiti za nekoliko maraka.

Podaci iz izvješća sada otkrivaju zašto oni s najvišim primanjima u zemlji imaju privilegiju da plaćaju najjeftinije obroke, a “obični smrtnici” suočeni su sa svakodnevnim “divljanjem cijena”. Naime, kako stoji u izvješću prodaja gotovih proizvoda u institucijama BiH se vrši prema važećem cjenovniku iz 2015. godine koji je na prijedlog Službe usvojilo Vijeće ministara BiH, a razduživanje robe na prodajnim mjestima se vrši prema normativima iz 2017. godine!

Zbog toga Služba, a kako su konstatirali i revizori, ostvaruje malu zaradu osobito na prodaji gotovih jela. Jasno je da bi razlika u novoj cijeni išla u proračun, pa se postavlja pitanje zbog čega građane nitko ne štedi od poskupljenja, a dužnosnicima se omogućava kvalitetan obrok po izuzetno povoljnim cijenama.

Revizori su utvrdili da su cijene gotovih proizvoda u ugostiteljskim objektima institucija formirane prema onima iz 2015. godine

Poseban utjecaj na utvrđivanje stvarne visine troškova imaju promjene cijena roba koje su se dogodile u razdoblju 2017-2021. godina. Potrebno je naglasiti da prodajna cijena osim troškova sirovina za pripremu jela i pića treba pokriti i sve ostale prateće troškove (osoblja, energije i sl.), što kod važećeg cjenovnika nije slučaj. Preporučujemo Službi da izvrši procjenu troškova za pripremu jela i pića, te shodno tome i procjenu potrebe korekcije prodajnih cijena u cilju izbjegavanja negativnih rezultata u poslovanju, istaknuli su revizori.

Posebno je zanimljiva nabavka toalet papira i ubrusa za institucije BiH. Za ovu nabavku Služba svake godine izdvoji između 400.000 i 500.000 KM. Svake godine navedu da su to dvogodišnje potrebe, ali je nejasno zbog čega se onda kupovina vrši svake godine. Ni revizori nisu naveli potroše li se te zalihe na godišnjoj razini i je li potrebno svake godine unaprijed stvarati zalihe papira čija se vrijednost mjeri stotinama tisuća maraka.

Revizori su ustanovili da se u prošloj godini planiralo nabaviti ubrusa i toalet papira za 430.000 KM (okvirni sporazum na razdoblje od 24 mjeseca). U konačnici provedena su dva postupka za tu javnu nabavku i to jedan vrijednosti 389.000 KM, a drugi vrijednosti u iznosu 117.500 KM.

“U oba postupka okvirni sporazum je zaključen sa istim dobavljačem, ali su za istu vrstu robe ugovorene različite cijene. Prvobitno ponuđene cijene izabranog dobavljača su u oba postupka bile iste, ali su nakon e-aukcije snižene i to 4,5% u prvom postupku (npr. cijena za papirne ubruse u rolni je sa ponuđenih 0,60 KM/rolni snižena na 0,57 KM/rolni) i 41% u drugom postupku (npr. cijena za papirne ubruse u rolni je sa ponuđenih 0,60 KM/rolni snižena na 0,35 KM/rolni). Uvidom u prezentiranu robnu karticu navedene robe knjižena su dva ulaza (u prosincu 2021. godine i veljači 2022. godine) po drugom okvirnom sporazumu (0,35 KM/rolni), pojasnili su revizori.

Kako se institucije rasipaju novcem poreskih obveznika svjedoči i podatak iz izvještaja da se godišnje na unajmljivanje parking prostora za dio službenih vozila izdvoji oko 100.000 KM. Služba za zajedničke poslove institucija BiH uspostavlja i organizira zajednički parking prostora za više institucija, a gdje uvjeti i tehničke mogućnosti to dozvoljavaju, osigurava Služba za zajedničke poslove institucija BiH, zaključuje Fokus.

NAJNOVIJE