REVOLICIONARNA ENCIKLOPEDIJA Obilježavamo 23. rođendan Wikipedije, promijenila je svijet znanja

Prije točno 23 godine, 15. siječnja 2001., započela je svoj rad Wikipedija, revolucionarna internetska enciklopedija koja je postala jedan od najvažnijih izvora znanja na globalnoj razini.

Osnivač, Amerikanac Jimmy Wales, stvorio ju je kao odgovor na prethodnu Nupediju, koja je imala stroga pravila za suradnike.

Nupedija je zahtijevala od suradnika doktorat iz područja o kojem pišu, a tekstovi su morali prolaziti kroz rigorozne provjere. Walesova vizija Wikipedije bila je demokratizacija pristupa znanju – bilo tko s pristupom internetu i odgovarajućim preglednikom mogao je pregledavati, pisati i mijenjati članke bez ikakvih ograničenja.

Wikipedija, nazvana prema havajskom “wiki” što znači brzo, brzo je postala višejezična internetska enciklopedija slobodnog pristupa. Počela je s engleskom verzijom, ali je brzo prerasla granice jezika i privukla suradnike iz cijelog svijeta.

U samo nekoliko godina, Wikipedija je postala nevjerojatno popularna, privlačeći masovne doprinose i brojne korisnike. Danas, vodi ju neprofitna organizacija Wikimedia Foundation sa sjedištem u San Franciscu. Osim engleske verzije, Wikipedija je dostupna na više od stotinu jezika, a obuhvaća nekoliko milijuna članaka.

Unatoč pozivima na objektivnost, točnost i suradnji na sadržaju, Wikipedija se suočava s izazovima, uključujući i vandalizme od strane pojedinaca. No, njezin doprinos pristupu znanju i dijeljenju informacija je neosporno velik.

Wikipedija nastavlja oblikovati način na koji pristupamo i dijelimo znanje te ostaje ključna institucija u digitalnom dobu.

NAJNOVIJE