ROBA PRED ISTEKOM Građani počeli manje kupovati, pa cijene u laganom padu

Prema podacima Agencije za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO), cijene hrane na svjetskom tržištu već treći mjesec su u padu zahvaljujući prvenstveno pojeftinjenju palminog, suncokretovog i sojinog ulja, ali i pšenice, kukuruza i šećera, piše Avaz.

Istječe rok

Trend blagog pada cijena hrane zahvatio je i BiH. Prema riječima Admira Arnautovića, predsjednika Kluba potrošača srednje Bosne iz Travnika, uzrok je, između ostalog, smirivanje straha od nestašice.

“Građani su na početku krize kupovali i više nego što im je potrebno, a trgovci su koristili takvu situaciju. I jedni i drugi sada su stvorili zalihe, potražnja za hranom je drastično smanjena, a istek rokova vajanosti hrane na zalihama se bliži”, pojašnjava Arnautović.

Dodaje da su u padu cijene ulja, voća i povrća, a najviše mesa, te da vlasnici mesnica prijavljuju da je prodaja pala i do 80 posto. Cijene suncokretovog ulja, koje su prije nekoliko mjeseci bile blizu 6 KM po litru, sada su 5,10 KM.

Mlijeko i šećer

U isto vrijeme pakiranje brašna od 25 kilograma koštalo je blizu 40 KM, dok su trenutačne cijene za desetak maraka niže.

Cijene piletine, koje su rasle i do 16 KM po kilogramu, zbog pada cijena žitarica, ali i piletine iz uvoza, niže su za dvadesetak posto. Teletina bez kosti koštala je i do 28, a junetina 19,5 KM, dok su današnje cijene oko 25 odnosno 17 KM po kilogramu.

“Neke namirnice su još nerealno skupe. Radi se o šećeru, mlijeku i mliječnim prerađevinama, ali očekujemo vrlo brzo da cijene i tih artikala budu snižene”, kaže Arnautović.

Jeftinije gorivo

Očekuje se da se na pojeftinjenje hrane odrazi i pad cijena goriva, koje su u srpnju niže za oko 50 feninga u odnosu na lipanj. U ušima građana još odzvanjaju najave s početka ruske agresije na Ukrajinu da hrana u svijetu više nikada neće biti jeftina, zaključuje Avaz.

NAJNOVIJE