ROSENSAFT PROZVAO BOŠNJAKE “Morate Hamasova ubojstva osuditi kao genocid u Srebrenici”

Izvršni potpredsjednik Svjetskog židovskog kongresa (WJC) Menachem Rosensaft pozvao je Bošnjake u BiH da shvate izazove koji su pred suvremenim Izraelom koji se mora braniti od terorizma.

U intervjuu za N1 Rosensaft je poručio Bošnjacima, koji uglavnom iskazuju potporu Palestincima, kako trebaju razumjeti da se Hamas sada ponaša na isti način na koji su se četnici ponašali kada su 1995. godine okupirali Srebrenicu i proveli masovne likvidacije zarobljenih.

“Oni koji odlaze na propalestinske demonstracije u Bosni moraju jasno i nedvosmisleno osuditi brutalna Hamasova ubojstva izraelskih civila, uključujući žene, djecu, dojenčad i starce, kao što osuđuju i genocid u Srebrenici”, istaknuo je.

“Moraju jasno reći da nedvosmisleno osuđuju silovanja izraelskih žena i djevojaka koja počinjavaju Hamasovi teroristi, kao što su osuđivali silovanja bošnjačkih žena i djevojaka koja su počinili srpski četnici u Foči i drugdje.” Ustvrdio je da će u protivnom njihova šutnja “biti s pravom tumačena kao podršku Hamasu, a to je nedopustivo”.

Taj ugledni odvjetnik koji obnaša i dužnost počasnog glavnog savjetnika WJC ove je godine u srpnju govorio na komemoraciji u Srebrenici i bez oklijevanja je genocid koji je tamo počinjen nad Bošnjacima usporedio s holokaustom nad židovima u Drugom svjetskom ratu.

Kazao je tada kako ubijeni bošnjački muškarci i dječaci nisu prvi i neće biti posljednje žrtve takvih groznih zločina, ali da oni ne smiju biti zaboravljeni jer “iz svojih grobova dozivaju da ih se pamti zbog onoga što su bili, zbog užasa koji su osjetili i zbog svega onoga što im nije dopušteno da postanu”.

Sada je kazao kako očekuje razumijevanje i za stradanje židova te kako mu je veliki problem kada vidi da se iz Sarajeva izražava zabrinutost zbog palestinskog stradanja u Gazi no pri tom nitko ne spominje civile iz Izraela koje je pobio i oteo Hamas.

“Takvi poručuju svijetu da ne žele mir, ne žele toleranciju, ne žele pronaći put za suživot Izraelaca i Palestinaca jedni uz druge. Sve što žele je uništenje Izraela i smrt izraelskih Židova. Takav stav je recept za katastrofu”, upozorio je Rosensaft.

NAJNOVIJE