Rusi pokušali blokirati izlaz američkog nosača aviona iz Jadranskog mora

Prije tri tjedna brodovi ruske mornarice pokušali su blokirati izlaz američkog nosača aviona Harry Truman iz Jadranskog mora, otkrio je u intervjuu za rimsku La Repubblicu admiral Giuseppe Cavo Dragone, načelnik talijanskog Vrhovnog stožera obrane. On je rekao da su ruski ratni brodovi stigli duž talijanske obale sve do Ancone, prenosi Index.

Prema rekonstrukciji talijanskog dnevnika, 22. srpnja ruski brodovi blokirali su ulazno-izlaznu rutu iz Jadranskog mora kako bi pokušali spriječiti kretanje američkog nosača aviona. Ovo je dovelo do ogromnog rasta napetosti i niza manevara NATO-a i ruskih brodova na tom području.

Cavo Dragone je u intervjuu rekao da je admiral Aurelio De Carolis, čim su ruski ratni brodovi ušli u Jadransko more, mobilizirao najbliže jedinice. Talijanska Fregata Bergamini pratila je ruski razarač Admiral Tribuc, a fregata Marceglia rusku krstaricu Varyag. Uz to, stalno su ih nadlijetali mornarički avioni P72, a onda je stigla i fregata Libeccio.

“Mediteranske zemlje morat će se priviknuti na ruske ratne brodove na Sredozemnom moru i na njihova nadmetanja s mornaricama Sjevernoatlantskog pakta”, rekao je 65-godišnji Cavo Dragone za La Repubblicu.

Talijanski admiral kaže da je “Putin 31. srpnja potpisao dokument u kojem Mediteran naziva strateškim područjem koje će biti stožer sukoba s NATO-om i Rusi će tu stalno održavati stabilnu pomorsku silu”. Dodao je da će “osobito nasrtljivi biti na Bliskom istoku i u Africi, gdje žele stvoriti bazu u Sudanu. Pokušat će se ponovno pokrenuti u Egiptu, Libiji i Alžiru.”

“Ruska pozornost više nije samo na istočnom Mediteranu nego i u središnjem. Zato sam, nakon događaja u Jadranu, naredio promjenu naše pomorske sigurnosne postave. Operacija Sigurno more sada je postala Sigurni Mediteran, a naše patroliranje se proširilo na sav bazen, ne samo na zone najbliže Italiji. To je jedini način da se situacija kontrolira.”

Cavo Dragone kaže da su “Rusima na Mediteranu izvori opskrbe jer je sjeverna Afrika područje koje žele destabilizirati”.

La Repubblica u svojoj rekonstrukciji događaja piše da su na ruske poteze u Jadranu odmah reagirali NATO-ovi zapovjednici koji su željeli pokazati da se neće odreći kontrole nad prolazom iz Jonskog u Jadransko more. Krajem srpnja, ruska krstarica Varyag bila je na manje od 100 kilometara udaljena od američke krstarice Forrest Sherman, pišu.

NAJNOVIJE