PRVO SE OBRADOVALI Ukrali su teške strojeve, odvezli ih u Čečeniju pa se neugodno iznenadili

Ruski vojnici koji su okupirali grad Melitopolj, ukrali su svu opremu iz trgovine s poljoprivrednim strojevima i prebacili je u Čečeniju, kazao je jedan stanovnik tog područja za CNN.

No nakon što su prešli više od 900 km, lopovi nisu mogli koristiti ništa od ukradene opreme jer je ista zaključana daljinskim upravljanjem, prenosi Jutarnji list.

Nekoliko posljednjih tjedana, stižu brojna izvješća o tome da Rusi kradu poljoprivredne strojeve, žitarice i građevni materijal, osim što pljačkaju napuštene kuće. No krađa vrijedne poljoprivredne opreme iz trgovine John Deere u Melitopolju, pokazuje da se radi o dobro organiziranoj operaciji u kojoj se čak koriste ruski vojni transporteri kako bi se prebacili ukradeni strojevi.

CNN je došao do podataka da je oprema ukradena iz Agroteke u Melitopolju, koji su Rusi okupirali početkom ožujka. Ukupna vrijednost ukradenih strojeva je oko pet milijuna dolara. Kombajni za žetvu koštaju oko 300.000 dolara svaki.

CNN-ovi izvori nisu željeli da im budu objavljena imena jer se boje za svoju sigurnost.

Jedan je rekao da je pljačka počela odvoženjem dva kombajna, traktora i sadilice. Kroz idućih nekoliko tjedana, odvezeno je i sve ostalo: sve u svemu, 28 komada poljoprivrednih strojeva. Jedan od kamiona koji je prevozio ukradene stvari, pokazala je nadzorna kamera, na sebi je imao ispisano veliko slovo ‘Z’ i čini se da je riječ o vojnom vozilu.

Izvor je također kazao i kako među pljačkaškim grupama postoji konkurencija, pa jedni dolaze ujutro, a drugi popodne.

Neki od strojeva su prebačeni u obližnje selo, no neki su završili puno dalje i prebačeni su u Čečeniju, udaljenu više od 900 km. S obzirom na to da se radi o sofisticiranoj opremi s GPS-om, njihovo se putovanje moglo pratiti, a završilo je u selu Zakhan Jurt u Čečeniji.No oprema koja je prebačena u Čečeniju može se kontrolirati i na daljinu.

NAJNOVIJE