Rusija izvijestila o “znakovitom napredovanju” na jugu Ukrajine

Ruska je “značajno napredovala” u području Zaporižije, na jugu djelomično okupirane Ukrajine, rekao je u utorak proruski guverner Evgenij Balitski.

Ruske snage su zaredale napade uzduž fronte nakon neuspjeha velike ukrajinske ljetne protuofenzive i u trenutku kada je vojna pomoć zapada Ukrajini dovedena u pitanje.

“Naše jedinice su značajno napredovale sjeveroistočno od Novopokrivke”, napisao je Balitski na Telegramu.

“Stanje je stalno napeto, ali naši dečki ne samo da drže linije obrane nego su i postupno napredovali”, dodao je. Također je rekao da je ukrajinska strana pretrpila “velike gubitke”.

Novopokrivka je selo smješteno sjeveroistočno od Robotina koje je u kolovozu zauzela ukrajinska strana u nadi da će probiti zonu kojom bi izašla na Azovsko more.

Ukrajinska strana je pak izvijestila da je odbila ruske napade u spomenutom području, ne navodeći nikakve detalje.

Ukrajinska vojska je potvrdila da se i dalje vode borbe kod Novopokrivke, Avdivke i Bahmuta te u cijelom području Marinke, a da ukrajinske snage odolijevaju ruskim napadima, piše Hina.

Na sjeveru, ukrajinska vojska je izvijestila da je osujetila četiri ruska napada na Kupjansk i osam napada na Liman. Ta su područja nakon ruske okupacije u rujnu 2022. vraćena pod kontrolu Kijeva.

Herson, na jugu zemlje koji je od studenoga 2022. pod ukrajinskom kontrolom, i dalje trpi ruska bombardiranja.

NAJNOVIJE