S CRNE LISTE JOŠ BRŽE U VLAST Amerika razočarana zbog Čavare i Dodika

Marinko Čavara (HDZ) imenovan je za dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma Paralamenta Bosne i Hercegovine, a Milorad Dodik (SNSD) za predsjednika entiteta Republika Srpska iako su obojica na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. Dodika su izabrali građani BiH, a Čavaru na tu poziciju HDZ i stranke “Osmorke”.

“Razočarani smo imenovanjima i izborom sankcionirah pojedinaca na rukovodeće pozicije”, kazali su za N1 kratko, ali jasno iz američkog veleposlanstva u BiH.

Uputili su i na to da nadležne institucije daju odgovore na ta pitanja, a upravo su te institucije poput Parlamenta BiH mogle osporiti Čavarin izbor na način da mu uskrate podršku za imenovanje, odnosno, Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) je također mogla izglasati nepovjerenje Miloradu Dodiku.

Podsjetimo, Čavara je završio na američkoj “crnoj listi” zbog blokada oko formiranja Vlade Federacije BiH i imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH, međutim, on je komentirao tu odluku SAD-a upitavši čega bi se trebao stidjeti.

“Zašto bih se stidio bilo čega. Nije imenovana Vlada FBiH jer nije bilo političkog dogovora”, kazao je Čavara u replici kolegi u Parlamentu FBiH i rekao da nije on taj koji je onemogućavao rad izvršne vlasti u FBiH i da je to politički proces i dogovor svih strana.

Čavara je stavljen na listu i zbog direktnog ili indirektnog sudjelovanja u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i sada Republike Srpske godinama je na američkoj crnoj listi. Sankcije su mu uvedene 2017. godine zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o zabrani organiziranja referenduma.

Kasnije su mu te sankcije proširene, zbog, kako su naveli “destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Dodika i pokušaja urušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma, što motivirano vlastitim interesom, ugrožava stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”.

NAJNOVIJE