SAD ukinuo ustavnu zaštitu pobačaja

Biskupi Sjedinjenih Američkih Država zahvaljuju Bogu na odluci Vrhovnog suda zemlje kojom je 24. lipnja poništen „Roe protiv Wadea“, presuda iz 1973. „koja je legalizirala i normalizirala oduzimanje nedužnog ljudskog života“ pobačajem.

„Ovo je povijesni dan u životu naše zemlje“, stoji u priopćenju Konferencije katoličkih biskupa SAD-a (USCCB), kao odgovor na odluku Vrhovnog suda da poništi presude o pobačaju koje su dopuštale pobačaj na zahtjev diljem države.

Naime, američki je Vrhovni sud 24. lipnja objavio svoju odluku o slučaju Dobbs protiv Jackson Women’s Health Organization, presudivši da američki ustav ne štiti takozvano „pravo“ na pobačaj.

Presuda – o kojoj je šest vrhovnih sudaca odlučilo za, a troje protiv – poništava odluke u slučajevima pobačaja Roe protiv Wadea i Planned Parenthood of Southeastern Pennsylvania protiv Casey, kojima se zajamčilo „abortus na zahtjev“ u cijeloj zemlji, prenosi Vatican News.

Roe protiv Wadea teško poricanje istina

„Gotovo 50 godina Amerika je provodila nepravedan zakon koji je nekima dopuštao odluku mogu li drugi živjeti ili umrijeti; ova politika rezultirala je smrću desetaka milijuna nerođene djece, generacijama kojima je uskraćeno pravo da se i rode“, stoji u izjavi biskupa, koju su potpisali predsjednik USCCB-a nadbiskup José Gomez i predsjednik Odbora za život nadbiskup William Lori.

Kako navodi USCCB, Roe protiv Wadea „koji je legalizirao i normalizirao oduzimanje nevinih ljudskih života“, označio je teško poricanje istina na kojima je Amerika temeljena – da su svi muškarci i žene stvoreni jednaki, s Bogom danim pravima na život, slobodu i potragu za srećom.

Zaštiti najranjivije

Odluka Vrhovnog suda, međutim, ne čini pobačaj nezakonitim, već samo vraća ovlasti reguliranja prakse američkom narodu i njegovim izabranim predstavnicima. Nakon što su zahvalili Bogu na odluci donesenoj 24. lipnja, biskupi su apelirali na izabrane dužnosnike da „donose zakone i politike koje promiču i štite najranjivije među nama“.

U priopćenju su isto tako oplakali gubitak „malene djece čiji su životi oduzeti od 1973.“, izražavajući pritom svoju blizinu „svakoj ženi i muškarcu koji su teško patili od pobačaja“, jamčeći im njihove molitve za ozdravljenje i obećavajući svoje suosjećanje i podršku. „Kao Crkva, trebamo služiti onima koji se suočavaju s teškim trudnoćama i okružiti ih ljubavlju“, poručili su.

Nadalje, biskupi su pohvalili rad mnogih Amerikanaca koji su „mirno radili kako bi obrazovali i uvjerili svoje bližnje o nepravdi pobačaja, nudili njegu i savjetovanje ženama i radili na alternativama pobačaju, uključujući posvajanje, udomiteljstvo i javne politike koje istinski podržavaju obitelji“. „Danas dijelimo njihovu radost i zahvalni smo im“, dodali su.

Post-Roe Amerika


Nastavili su kako njihov rad za život, „odražava sve što je dobro u našoj demokraciji, a pro-life pokret zaslužuje biti uvršten među velike pokrete za društvene promjene i građanska prava u povijesti naše nacije (…) Međutim, sada je vrijeme da počnemo s radom na izgradnji post-Roe Amerike. Vrijeme je za zacjeljivanje rana i popravljanje društvenih podjela; vrijeme je za razumno promišljanje i susretljiv dijalog te za okupljanje kako bismo izgradili društvo i gospodarstvo koje podržavaju brakove i obitelji te gdje svaka žena ima podršku i resurse koji su joj potrebni da u ljubavi donese svoje dijete na ovaj svijet“, poručili su biskupi koji su izjavu zaključili obećanjem „da ćemo nastaviti naše služenje velikom Božjem planu ljubavi za ljudsku osobu i raditi s našim sugrađanima kako bismo ispunili obećanje Amerike da će jamčiti pravo na život, slobodu i potragu za sreću za sve ljude“.

Pridružila se i Papinska akademija za život


Također, Papinska akademija za život pridružila se izjavi USCCB-a, ističući da pitanje pobačaja ne može ostati „ograničeno na ostvarivanje individualnih prava, već je pitanje od širokog društvenog značaja“. „Nakon 50 godina važno je ponovno otvoriti neideološku raspravu o mjestu koje zaštita života ima u civilnom društvu da se zapitamo kakav suživot i društvo želimo graditi“, naveli su iz akademije.

Dalje su istaknuli kako bi vlade trebale donijeti politike koje „pogoduju životu bez zapadanja u a priori ideološke pozicije. „To uključuje osiguravanje primjerenog spolnog odgoja, jamčenje zdravstvene skrbi dostupne svima i pripremu zakonodavnih mjera za zaštitu obitelji i majčinstva, prevladavajući postojeće nejednakosti. Potrebna nam je čvrsta pomoć majkama, parovima i nerođenom djetetu koja uključuje čitavu zajednicu, potičući mogućnost da majke u poteškoćama nastave trudnoću i da dijete povjere onima koji mogu jamčiti djetetov rast“, stoji u priopćenju.

Predsjednik Papinske akademije za život nadbiskup Vincenzo Paglia, kazao je: „Ususret zapadnom društvu koje gubi strast za životom, ovaj čin snažan je poziv da zajedno razmislimo o ozbiljnom i hitnom pitanju ljudske generativnosti i uvjetima koji to čine mogućim; birajući život, u igri je naša odgovornost za budućnost čovječanstva“.

NAJNOVIJE