SAD Zamjenici glavnog tužitelja BiH Dijani Kajmaković te bivšem direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću uvedene sankcije

Američka vlada uvela je dodatne sankcije bivšoj zamjenici glavnog tužitelja BiH Dijani Kajmaković i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmanu Mehmedagiću označivši ih odgovornima za korupciju i povezanost s kriminalnim aktivnostima, stoji u ponedjeljak u objavi State Departmenta.

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i otvaranja Konferencije država-članica UN-ove Konvencije protiv korupcije, State Department je objavio kako SAD poduzima dodatne korake kako bi sankcionirao osobe odgovorne za korupciju diljem svijeta a to se odnosi na više od 30 pojedinaca.

U slučaju BiH zabrana putovanja u SAD uvedena je za Kajmaković i Mehmedagića koji su u rujnu već dospjeli na popis osoba pod financijskim sankcijama što ih izriče Ured za kontrolu inozemnih sredstava (OFAC) pri američkom Ministarstvu financija.

Bivša tužiteljica Kajmaković proglašena je osobom umiješanom u “značajnu korupciju” jer je osiguravala potporu trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima. Uz to je pomagala u prikrivanju dokaza, sprječavala kazneni progon i na druge načine pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za osobnu korist. Također je pokušala blokirati istragu o “svojim očevidnim kriminalnim partnerima, uključujući Osmana Mehmedagića”, stoji u izjavi State Departmenta, piše Hina.

Za bivšeg ravnatelja OSA-e kojega je na tu dužnost postavila Stranka demokratske akcije (SDA) State Department navodi kako je zajedno sa svojom suprugom Amelom Šehović surađivao s kriminalnim mrežama i zlorabio svoj položaj kako bi se bogatio.

Mjerama zabrane ulaska u SAD State Department kaznio je i dvojicu bivši parlamentaraca iz Afganistana, bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dominikanske Republike, bivšeg premijera Haitija i dvoje nekadašnjih senatora te države te ministre financija Liberije i bivšeg predsjednika Maršalovih Otoka kao i još dvojicu dužnosnika te zemlje.

NAJNOVIJE