ŠARM BOŽIĆA Ovo su najpristupačniji božićni sajmovi u Europi

Stiglo nam je najljepše doba godine, kada ulice i trgovi diljem svijeta obuku svoje najraskošnije ruho i uveseljavaju male i velike šetače na svakom koraku.

No, čini se da će ove godine to veselje i uživanje u prekrasnom, slikovitom božićnom ugođaju biti skuplje nego ikada.

Visoke cijene na Adventu u Zagrebu, ali i drugim europskim metropolama

Posljednjih dana mediji izvještavaju o visokim cijenama na božićnim sajmovima. Primjerice, za tek nekoliko fritula na Adventu u Zagrebu potrebno je izdvojiti 5 eura ili čak više.

Cijene omiljenih slanih delicija također dosežu visoke iznose, pa se tako u glavnom gradu Hrvatske traži 10 eura za burger i pizzu te 7 eura za slavonsku kobasicu.

Ova situacija nije specifična samo za Zagreb, već se slične cijene mogu primijetiti diljem svijeta. Kako biste ipak pronašli pristupačniju božićnu čaroliju, stranica Christmas Tree World provela je istraživanje o najjeftinijim božićnim sajmovima u Europi. Njihovo istraživanje obuhvatilo je prosječne cijene ulične hrane i hotela s tri zvjezdice u prosincu te je kao najjeftiniji grad proglašen Poznań u Poljskoj.

 Poznań – najjeftinija božićna destinacija

Sa svojim impozantnim zgradama u renesansnom stilu i statusom glazbene prijestolnice Poljske, Poznań je uvijek odlična ideja za putovanje. Njegova prepoznatljiva ljepota posebno dolazi do izražaja tijekom prosinca, kada se grad pretvara u pravu malu bajku i uzbudljivu tvornicu zabave.

U to vrijeme mnogi obrtnici i ugostitelji izlaze na ulice kako bi posjetiteljima predstavili najbolje što imaju.Prema istraživanju Christmas Tree Worlda, boravak u hotelu s tri zvjezdice u Poznańu za prosječnu cijenu od samo 65 eura čini ovaj grad izuzetno pristupačnim, piše Putni Kofer.

Ova cijena značajno je niža u usporedbi s troškovima smještaja u drugim europskim metropolama. Posjetiteljima se tako pruža prilika da uživaju u ljepotama grada i božićnom ugođaju bez prekomjernog opterećenja proračuna.

Drugo najjeftinije odredište se također nalazi u Poljskoj

Drugo mjesto na listi najpristupačnijih gradova i božićnih sajmova u Europi također je zauzeo jedan poljski grad – Wroclaw.

U istraživanju se navodi kako je ovaj poljski grad idealan za zimsko putovanje jer nudi priliku za uživanja u raznolikim poljskim božićnim delicijama. Posjetitelji tako mogu kušati tradicionalne poljske specijalitete poput pieroga, kobasica, grzanki…Smještaj u ovom čarobnom gradu također je iznenađujuće pristupačan.

Hotel s tri zvjezdice u Wroclawu može se pronaći za povoljnih 71 eura, što čini boravak udobnim i ekonomičnim. Osim gastronomske čarolije, posjetitelji mogu istraživati prekrasnu arhitekturu, uživati u božićnim svjetlima i dekoracijama te sudjelovati u raznim glazbenim događanjima po kojima je ovaj grad poznat diljem zemlje.

Božićni sajmovi u Vilniusu, Leipzigu i Sevilli među tri najpristupačnija

Među najpristupačnijim božićnim sajmovima izdvajaju se još tri očaravajuća grada: Vilnius u Litvi, Leipzig u Njemačkoj i Sevilla u Španjolskoj.

Osim što pružaju prekrasne blagdanske atmosfere, ovi gradovi se ističu i po pristupačnim cijenama hrane i smještaja u hotelima s tri zvjezdice. U Vilniusu, primjerice, noćenje u hotelu može se pronaći za 74 eura, dok je u Leipzigu ta cijena 78 eura, a u Sevilli 81 euro.

NAJNOVIJE