Schmidt nametnuo odluku o financiranju izbora

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo je odluku o financiranju općih izbora 2022. godine u neophodnom iznosu koji je predložilo SIP BiH. “OHR nalaže da će SIP-u biti isplaćeno 12,52 milijuna KM koja će se izdvojiti za pripremu i organizaciju izbora kao posebna organizacija, a ne isključuju se dalja izdvajanja koja SIP-u svakako sljeduju”, rekao je Christian Schmidt, prenosi Fokus.

Dodao je da nije zadovoljan jer je morao donijeti tu odluku “jer to pokazuje da političari koji su odgovorni za to nisu bili u stanju organizirati nešto što je samo po sebi proceduralna stvar”.

Podsjetio je da je zajedno s predstavnicima Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE), Europske unije i Sjedinjenih Država pisao odgovornima u vezi s tim već 20. siječnja te da su isti apel ponovili 5. travnja, ali nisu dobili odgovarajući odgovor.

“Primio sam k znanju jučerašnju odluku koju je jučer s velikim zakašnjenjem donijelo Vijeće ministara BiH, a koje je korak u pravom smjeru. Nakon što sam je provjerio, zaključio sam da je ona dobra, ali nije dovoljno dobra. Nakon što sam na zajedničkom sastanku s predstavnicima Ministarstva financija i trezora BiH i SIP-a BiH, saznao sam da sredstva nisu dovoljna”, kazao je Schmidt.

Dodao je da ovo nije odluka koja se tiče samog Izbornog zakona Bosne i Hercegovine te je apelirao na sve da razumiju da izbori nisu donacija stranaka prema građanima već o njihovim temeljnim pravima.

Odluka stupa na snagu objavljivanjem na OHR-ovoj stranici. Ovom odlukom potpuno se isključuju odluke Vijeća ministara BiH.

“BiH se nalazi na ključnoj točki u svojoj povijesti u kojoj je u prilici da priđe bliže Europskoj uniji”, kazao je Schmidt i dodao da sada, ovom odlukom, pripreme općih izbora u BiH mogu krenuti neometano i brzo. “Zemlja koja teži članstvu u Europskoj uniji mora biti u stanju sama održati izbore”, kazao je visoki predstavnik.

NAJNOVIJE