SCHUMANOVA DEKLARACIJA Europa slavi mir i jedinstvo(osim u Ukrajini)

Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slave se mir i jedinstvo u Europi.

Taj datum označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije”, njegove ideje o novom obliku političke suradnje u Europi prema kojoj bi rat među europskim narodima bio nezamisliv.

Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

Schumanovu deklaraciju predstavio je francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman 9. svibnja 1950. Tom deklaracijom predlaže se stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik čije bi članice udružile proizvodnju ugljena i čelika.

Europska zajednica za ugljen i čelik bila je prva u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala današnja Europska unija. Države osnivačice EZUČ-a bile su Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg.

Dan Europe simbolično obilježava trenutak kada je 9. maja 1950. francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman najavio plan da rat u Europi učini ne samo nezamislivim, već i materijalno nemogućim kroz blisku integraciju evropskih ekonomija. Ovaj mirovni projekat postaje Europska unija, i u tom kontekstu, osiguravanje da Zapadni Balkan postane dio Europske unije ima poseban značaj. U svibnu 2023. godine Bosna i Hercegovina će obilježiti svoj prvi Dan Europe kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Dan Europe bit će obilježen širom BiH programom događaja u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Brčkom, Tuzli, Travniku i Jajcu.

NAJNOVIJE