SDA-ova miljenica prodaje kvadrat na ‘Dodikovoj’ Jahorini za 4.099 eura

Miljenica Fadila Novalića i Sebije Izetbegović prodaje apartmane na Jahorini, a apartmani su u objektu „Villa Dinarica“, na planini preko koje „ni ptica ne leti“ bez dozvole SNSD-a.

Indira Omeragić, zastupnica SDA u Parlamentu FBiH i miljenica premijera Fadila Novalića, ponosna kaže da je cijena po kvadratnom metru – 4.099 eura. Začuđena pita:“Kakve veze ima što sam ja zastupnica SDA i prodajem apartmane na Jahorini“. U dvije minute telefonskog razgovora odrekla se oca Nurdina Peštalića.

„Kakve veze ima što sam ja zastupnica SDA i prodajem apartmane na Jahorini“, začuđeno će, u telefonskom razgovoru s novinarima Žurnala, Indira Omeragić, novoizabrana predstavnica naroda u parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i uzdanica Fadila Novalića, još aktualnog SDA-ovog premijera FBiH.

A luksuzni apartmani na prodaju su u objektu poznatom kao „Villa Dinarica“, u blizini staze „Novak Đoković“ i 50 metara od „najsuvremenije“ (tako piše u luksuznom predstavljanju) gondole.

Odavno je poznato da na Jahorini „ptica ne može da proleti“, a pogotovo ne može da gradi u blizini takve staze i najsuvremenije gondole nitko, a da to prethodno nije dogovoreno sa vladajućim SNSD-om. Privatizirana planina, čiju su infrastrukturu plaćali građani, postala je luksuzno odmaralište za odabranu skijašku klijentelu.

Indira Omeragić, bitna karika SDA, čiji privatni broj telefona stoji kao kontakt za prodaju, ponosno ističe da je promotivna cijena po četvornom metru, ni manje ni više, nego 4.099 eura i da redovno prate tržište.

Zanimljivo, investitor gradnje firma „NAP Invest Company“ iz Gradačca u vlasništvu je Mustafe Peštalića, koji je sa zastupnicom SDA, inače i direktoricom „Mliječne industrije 99“, u bliskim rodbinskim vezama. Tvrtku je osnovao 18. siječnja 2021, dakle pretprošle godine, i već tu godinu zaključio je sa prihodom od čak 2.770.810 KM i dobiti 356.989 KM. Još zanimljivije je što je ozbiljan investitor imao tek tri radnika.

Dozvolu za gradnju obitelj izuzetno bliska SDA dobila je od institucija Republike Srpske, kojim upravlja SNSD!

Ipak, na naše pitanje u kakvoj su rodbinskoj vezi Omeragić i Peštalić, ona kaže da nema apsolutno nikakve veze sa Peštalićima te da smo potpuno krivo informirani i da se raspitamo. Valjda, okolo.

Iako je 12. rujna, kao kandidatkinja SDA za parlament FBiH, bila „poznatija kao kćerka Nurdina Peštalića, vlasnika ‘TMD AGS grupe’ koja ima 702 radnika“, brzina kojom se odrekla oca je za knjigu rekorda. U javno odricanje stali su i Bakir i Sebija Izetbegović, s kojima se rado fotografira.

Žurnal: Je li vam Nurdin Nurko Peštalić otac?

Omeragić: Ko je Nurko? Koji Nurko?

Žurnal: Vaš otac.

Omeragić: Imate krive informacije.

Žurnal: Jeste li bliska prijateljica Bakira i Sebije Izetbegović?

Omeragić: Imate krive informacije. Kada budete imali konkretna pitanja, javite se mailom.

Konkretnije svakako ne može, ali, da ipak konkretiziramo.

TKO JE INDIRI TATA NURDIN I GDJE JE TU FADIL

„Najčešće pitanje koje mi postavljate jeste zašto sam se upustila u političke vode. Odgovor je vrlo jasan, jer želim nastaviti put kojim ide moj otac“, rekla je tijekom kampanje prošle godine u rujnu.

Fadil Novalić do kraja svibnja 2013. godine bio je direktor gradačačkog „Cimos TMD Automobilska industrija“. Smijenjen je!

Mediji bliski SDA pisali su o nepravdi, jer se „suprotstavio zatvaranju ‘Cimosovih’ tvornica u Sarajevu i Srebrenici“.

Međutim, iz „Cimos Grupe“ iz Kopra došle su drugačije informacije. Priopćili su da je Novalić smijenjen zbog neizvršavanja odluka Skupštine po pitanju imenovanja prokuriste i smanjivanja ovlasti direktora, kršenja individualnoga ugovora o radu, odnosno isplata više plaće od ugovorene te sumnje za višekratnu zloupotrebu položaja.

„Svi koraci su bili usklađeni s bivšim direktorom Novalićem, koji je zaposlenima prenosio lažne informacije o zatvaranju svih tvornica na području BiH do 2014. godine i s takvim ponašanjem je društvu nanio nepopravljivu štetu“, pisalo je u priopćenju.

„Grupa Cimos“ za Žurnal je tada potvrdila da je Novalić otpušten sa mjesta direktora, ali da protiv njega nisu podnesene kaznene prijave.

Slovenački Dnevnik.si pisao je da je Novalić sa grupom povezanih ljudi uspio izgraditi mrežu tvrtki koje u to vrijeme ili posluju sa „Cimosom TMD“, čiji je on bio direktor, ili automobilskom industrijom. Jedna od tih firmi je društvo „TMD Group“ u vlasništvu Adema Hanića. Dio grupe „TMD“ je i „TMD Mibo“, čiji je direktor Mersad Hanić, Ademov brat. Sa „Cimosom TMD“ je povezan i „TMD Hanibal“, na čijem čelu je Sead Hanić.

Novinari su dalje naveli da je „Cimos TMD„ sa Novalićem na čelu sponzorirao različite događaje u Gradačcu, među kojima je i Sajam šljive. „Cimos TMD“ svake godine sa po 100.000 eura sponzorirao je lokalni klub „Zvijezda“.

„U ovom klubu su važne uloge imali pojedinci koji su na ovaj ili onaj način bili povezani sa Novalićem“, pisao je Dnevnik.si.

I Zvijezdin stadion je najvećim dijelom izgrađen od Cimosovih sredstava. Novalić je od prošle godine predsjednik Zvijezde, a prije toga je vodio upravni odbor kluba. Na tom mjestu ga je zamijenio nekadašnji nogometaš i prijatelj Nurdin Peštalić. Peštalić je vlasnik tvrtke „Wagner automotive“ i „TMD-AGS“, koja izrađuje aluminijumske odlivke za automobilsku industriju. Financije nogometnog kluba „Zvijezda“ vodio je tada Samir Iskrić, šef kabineta federalnog premijera. Također, vodio je i finansijsku službu u „Cimos TMD“.

„Premijer Fadil Novalić (SDA) i ministar energije i rudarstva FBiH Nermin Džindić (SBB) nastavljaju svoje namjere da u potpunosti ovladaju namjenskom industrijom ovog bh. entiteta. Nakon što nije uspjela smjena direktora ‘Unis Group’ Damira Veje, jer članovi Nadzornog odbora ovog državnog poduzeća, kako su priopćili, ne žele postupati nezakonito, Vlada je na hitnoj telefonskoj sjednici smijenila Nadzorni odbor“, objavila je agencija „Patria“ u ljeto 2017.

Smijenjeni član Nadzornog odbora Hasan Mahmutović izjavio je da „očigledno da je Vladi potreban novac, da je namjenska industrija u procvatu i da joj je to način da izvuče određene iznose novca, kako bi preživjela do kraja godine“.

Nakon telefonske smjene, u Nadzorni odbor, u v.d. mandatu, imenovani su Enes Bikodušić, Amer Salihović i Mirza Emirhafizović do okončanja natječajne procedure, a najduže na tri mjeseca. Benefite su pokupili Novalić i Džindić. U namjensku i metalnu industriju smjestili su kadrove „Cimosa“ i „TDM-a“ u kojima, pisala je „Patria“, „premijer, ministar i s njima povezane osobe imaju vlasničke udjele“.

Vejo je bio kadar SDA i tada ga je branio, također kadar SDA Aljoša Čampara.

„Nakon što je Nadzorni odbor društva na svojoj sjednici 12. lipnja 2017. donio odluku o usvajanju izvješća o poslovanju i odluku o sazivanju Skupštine Unis Group d.o.o. za 29. lipanj 2017., te pozitivne činjenice se nisu uklapale u projekcije Novalića i Džindića, pa su odbili da imenuju punomoćnika Vlade za zakazanu Skupštinu, već su na 111. sjednici Vlade donijeli odluku o davanju prethodne suglasnosti za razrješenje direktora Damira Veje ‘zbog neusvajanja izvješća’, koji zapravo usva Skupština koja nije ni održana.“

Valja napomenuti da je odluka za smjenu izglasana rukama SBB-ovih ministara. Brižljivo su odabrani Enes Bikodušić iz „TMD-AGS“, kojim upravlja prijatelj Nurdin Peštalić, i Amer Salihović, prijatelj Nermina Džindića.

Ovo je tek dio priče, kao podsjetnik Indiri Omeragić tko je njoj Nurdin Peštalić.

I gdje je tu Indira?

Ona je kćerka Nurdina Peštalića, koji je i prijateljski, a i zarad brojnih poslovno-financijskih benefita radio za interese Fadila Novalića. Zastupnica SDA u federalnom parlamentu, koju zdušno podržava obiteljski prijatelj Fadil, a tu je i čvrst zagrljaj Sebije i Bakira Izetbegovića. Na SNSD-ovoj Jahorini SDA zastupnica, predstavnica bitne SDA obitelji, prodaje bezobrazno skupe kvadrate. Rodica je Mustafe Peštalića, investitora, u čije ime ih prodaje.

Žurnal: Odakle „NAP Invest Company“ novac za takvu gradnju?

Omeragić: Nemate pojma šta pitate.

NAJNOVIJE