SIJAMSKE BLIZANKE koje su dočekale 60. Imale su veze i udavale se čak, no nije išlo

Blizanke je od siromašne majke uzela njezina šefica koja ih je pokazivala po turnejana kao atrakciju.

Slavne blizanke Daisy i Violet Hilton rodile su se 5. veljače 1908. godine u Velikoj Britaniji. Pojam sijamski blizanci koristi se za blizance rođene sa spojenim tijelima, a taj je naziv nastao po braći Changu i Engu Bunkeru, koji su doista bili iz Sijama (današnji Tajland), a nastupali su u poznatom američkom showu P. T. Barnuma. Danas je ispravno koristiti naziv spojeni blizanci (eng. conjoined twins), nego sijamski .

Daisy i Violet Hilton rođene su sa spojenim kukovima i nikada tijekom života nisu bile razdvojene (doživjele su punih 60 godina života). Danas se mogu raditi operacije razdvajanja spojenih blizanaca, ali prije su takvi postupci bili preopasni. Daisy i Violet Hilton dijelile su cirkulaciju krvi, ali nisu imale zajedničke glavne organe. Bile su zapravo prve spojene blizanke zabilježene u Velikoj Britaniji, a koje su uspjele preživjeti dojenačku dob.

Budući da im je majka bila siromašna i neudana konobarica, djevojčice je odmah po rođenju uzela njena šefica, koja je u njima ugledala priliku za zaradu. Ta se šefica prezivala Hilton i po njoj su zapravo blizanke dobile prezime (biološka majka prezivala se Skinner). Šefica je počela pokazivati djevojčice na turnejama kao atrakciju već kad su im bile 3 godine. Turneje su bile uspješne, pa su se čak proširile na Njemačku, SAD i daleku Australiju. Svu zaradu koje su djevojčice ostvarivale zadržavala je šefica, njen suprug i kći. Djevojčice su trenirali za nastupe s glazbom i plesom, naročito stepom.

Tek u svojim 20-im godinama blizanke su se uspjele osloboditi te obitelji koja ih je iskorištavala. Nastavile su samostalno zarađivati, nastupajući u raznim predstavama i revijama. Imale su niz ljubavnih veza s muškarcima (premda je to teško zamisliti), a čak i nekoliko kratkih brakova. Umrle su 1969. godine u SAD-u od teške gripe, svejednako spojene tijelima kao i pri rođenju. Bilo im je 60 godina. Prva je umrla Daisy, a Violet je preživjela još nekoliko dana, a zatim je i sama preminula.

NAJNOVIJE