SKANDAL Prisluškivali su malo oporbenog lidera, pa kad se saznalo priznali da je to greška

Grčki konzervativni premijer Kiriakos Micotakis rekao je u ponedjeljak da je prisluškivanje čelnika oporbene ljevice bila “politički neprihvatljiva pogreška”, što je skandal koji je uzdrmao njegovu vladu.

Dvije ostavke, među kojima i ona ravnatelja državne obavještajne službe (EYP), zadale su u petak snažan udarac njegovoj vladi pošto je otkriveno da su te službe nadzirale mobilni telefon Nikosa Androulakisa, europskog zastupnika i predsjednika stranke PASOK-KINAL (socijalisti), treće po snazi u parlamentu.

Nikos Androluakis(foto: EP)

Ove dvije ostavke dogodile su se deset dana pošto je Nikos Androulakis (socijalist) kritizirao “pokušaj nadziranja” njegova mobitela putem nezakonitog programa Predatora.

EYP-ov postupak nadziranja Androulakisova mobitela je “legalan” jer je bio službeno odobren, ali je “pogrešan”, priznao je premijer u televizijskom obraćanju. “Nisam bio upoznat” s time, rekao je, ocijenivši EYP-ovo postupanje “politički neprihvatljivim” i kritizirajući “endemske slabosti” u toj službi.

EYP je u nadležnosti Kiriakosa Micotakisa od njegova izbora u srpnju 2019., što je jedna od prvih reformi koje je počela provoditi njegova vlada.

“Prije nekoliko dana obaviješten sam da je državna obavještajna služba u rujnu 2021., kad je Nikos Androulakis već bio europski zastupnik, počela legalno nadzirati njegov mobitel”, rekao je.

Istaknuo je da je taj nadzor “trajao tri mjeseca i završio se automatski, kao što predviđa zakon”, nekoliko dana nakon Androulakisova izbora za predsjednika PASOK-KINALA u prosincu 2021. Najavio je i niz reformi u obavještajnoj službi.

NAJNOVIJE