SKANDAL U BiH Supružnici iz Bihaća optuženi za izdavanje lažnih diploma po cijeni od 1.500 KM

Optužnica Unsko-sanskog županijskog tužiteljstva protiv Šemsudina Habibovića i Maide Cepić-Habibović, zajedno s još jednom osobom i pravnim licem, dobila je potvrdu od Županijskog suda u Bihaću. Optužuju se za više krivičnih djela.

Šemsudin Habibović optužen je za Organizirani kriminal, krivotvorenje službene isprave te produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Maida Cepić-Habibović također je suočena s optužbama Organiziranog kriminala, krivotvorenja službene isprave i sa produženim krivičnim djelom Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Neira Šabić dj. Hodžić optužena je za Organizirani kriminal, Krivotvorenje službene isprave i u vezi sa produženim krivičnim djelom Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

PU Centar za obrazovanje odraslih “Multilingua” iz Sanskog Mosta (zastupan po Cepić Fadilu) optužen je za krivotvorenje službene isprave, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja te druge povezane optužbe prema odredbama kaznenog zakonodavstva Federacije Bosne i Hercegovine. Svi optuženi bit će suđeni u skladu s odredbama zakona.

Kako izvještava RTV Sana, u vrijeme potvrđivanja ove optužnice Šemsudin Habibović nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne od 13 mjeseci u KPZ Luke u Bihaću, po presudi Općinskog suda u Sanskog Mostu u dobro poznatom predmetu „Diploma“.

“U Multilingui su se mogle za novac dobiti diplome autoomehaničara, kuhara, metalostrugara, šumskog tehničara, vodoinstalatera, zavarivača, mašinskog tehničara programera CNC mašina, ali i zidara, stolara, bravara,električara, medicinske sestre – tehničara, vozač motornih vozila, frizera, njegovatelja po cijeni od 1500 KM pa naviše“, navode.

Osim izdavanja lažnih diploma falsificirani su i potpisi profesora radi dobijanja dozvola od nadležnog ministarstva obrazovanja za izvođenje novih programa osposobljavanja i činjena i druga krivična djela.

Tužiteljstvo USŽ je blokiralo imovinu vlasnika Multiliingue u Sanskom Mostu, konkretno stambenoposlovni objekat u Prijedorskoj 123 izgrađen 2017.godine površine 109 kvadratnih metara koji je u vlasništvu tada maloljetne djece bračnog para Habibović. Osnovano se sumnja da je objekat izgrađen sticanjem novca izvršenjem krivičnog djela.

NAJNOVIJE