Skandal u obnovi baštine. Zatvorili su topničke otvore PVC-om!? HDZ-ov načelnik: Nisam znao!

Tri bijela prozora na topovskim pozicijama Kliške tvrđave itekako su uzbunila “duhove” u općini Klis tijekom blagdana.

Ljutiti građani koji su vidjeli zatvorene osmatračnice drvenim prozorima s ručkama od PVC-a, sasuli su “drvlje i kamenje” na društvenim mrežama, na adresu splitskih konzervatora, izvođača i naručitelja radova, te načelnika Jakova Vetme (HDZ), piše Slobodna Dalmacija.

Ovo su obnovljeni prozori na trećem ulazu u Klišku tvrđavu, tamo gdje ne smije biti uopće prozora, zatvora, jer se radi o topovskim pozicijama i osmatračnici.

Kako se to kod nas čuva baština? Užas jedan, zašto plaćamo konzervatore, kome oni svaki put pogoduju… – prozivali su građani u komentarima na društvenim mrežama odgovorne, pa smo pitali načelnika Vetmu za njegovo viđenje problema budući da je Općina investitor radova.

Sve je obavljeno u sklopu projekta obnove Kliške tvrđave, u vrijednosti 5,5 milijuna kuna, gdje se uređivalo topničke pozicije, kvartir… Pod paskom konzervatora, naravno, a nedavno je proveden i nadzor radova gdje je sve bilo zadovoljavajuće.

Nisam znao za ova tri prozora, koja su u stvari drvena s PVC-a ručkama, ali slažem se kako njihov izgled nije primjeren za tvrđavu. Svi se trudimo očuvati našu vrijednu baštinu – kaže prvi čovjek Klisa, koji je promptno reagirao na prozivke, pojašnjavajući: Već je dan nalog konzervatorima i izvođačima radova da uklone ova tri sporna zatvora, skinut će se prozori i napravit će se primjereniji. Ujedno moram istaknuti kako sve radimo u svrhu sigurnije tvrđave, prostora koji neće biti opasan za posjetitelje.

Ispod ovih prozora su bila zatvorena vrata kako bi spriječila prolaz gostiju, jer taj dio nije bio siguran. Trudimo se da više u tvrđavi ne bude tih “zabranjenih” zona.

Ujedno je načelnik Vetma najavio da će se nakon blagdana organizirati javne tribine kako bi svi imali mogućnost izreći svoje primjedbe na obnovu ovog važnog lokaliteta.

Podsjetimo, tvrđava Klis je zaštićeno kulturno dobro, jedna od najcjelovitijih primjera fortifikacijske arhitekture u Hrvatskoj, koja se spominje još u 5. stoljeću zahvaljujući svom izuzetno važnom strateškom položaju između prijevoza Kozjaka i Mosora.

Stoljećima su se na tom području vodile oružane bitke za prevlast nad tom pozicijom, dok se, eto, i danas vode bitke na društvenim mrežama za njezino očuvanje i zaštitu kao izuzetno važnog spomenika naše povijesti.

NAJNOVIJE