SKANDAL U ZDRAVSTVU Liječnica iz Splita otkrivena u preprodaji narkotika, pacijenti suočeni s ozbiljnim posljedicama”

Policija je u rujnu otkrila da je 47-godišnja liječnica iz Splita naveliko dilala tablete preko lažnih recepata, a za to se koristila zdravstvenim kartonima svojih pacijenata.

“Više od stotinu, policija još istražuje razmjere toga”, rekao je Jure Krstulović, predsjednik Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Splitsko-dalmatinske županije.

Pacijenti o tome naravno pojma nisu imali, a mogli bi imati problema kaže sada liječničko Povjerenstvo za zaštitu pacijenata. Jer, u kartonu im piše da su recimo koristili opijate koje liječnik prepisuje kao nadomjesnu terapiju kod ovisnosti.

Moguće neugodnosti pogotovo mogu nastati za policajce, vojnike, pomorce i sve poslove koji traže provjeru,piše Dnevnik.hr.

Neugodnost je onoga trenutka kad pacijent treba bilo kakav izvod iz kartona, potvrdu za vozačku dozvolu, nošenje oružja, radi zaposlenja“, rekao je Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko dalmatinske županije.

Kada bi liječnica ispisala recept, s njim bi u apoteci uzimala lijekove. Tablete je dalje prodavala ovisnicima i tako zarađivala. Osim narkotika preprodavala je bilderima i hormon rasta.

“Kako bi se pospješilo vježbanje na kemijski način”, rekao je kirurg Jure Krstulović.

Sve se događalo na području Splita, Solina, Kaštela i Brača gdje je radila na zamjenama u raznim ordinacijama obiteljske prakse i kod pedijatara.

Liječnicu dilericu poznaju imenom sve kolege. Povjerenstvo poručuje liječnicima kod kojih je radila kao zamjena da pregledaju kartone. 

“Da li netko ima propisan lijek iako mu ne pripada, da li netko ima dijagnozu koja je upisana kao opravdanje za lijek”, rekao je Krstulović.

“Da se taj zapis stornira, on ostaje zabilježen, storniran uz napomenu posljedica čega je”, rekao je Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko dalmatinske županije.

Osumnjičena se brani sa slobode, a nadležni još uvijek nemaju novosti o ovom slučaju. 

NAJNOVIJE