SKANDALOZAN POTEZ Crkva svetog Marka u Veneciji prekrivena blatom i čokoladnim mlijekom, procjenjuje se šteta!

Ekološki aktivisti isprljali su smjesom blata i čokoladnog mlijeka fasadu crkve Svetog Marka u Veneciji, u najnovijem prosvjedu za očuvanje klime, što je naišlo na oštru osudu gradonačelnika tog talijanskog grada.

Policija je ubrzo privela šest aktivista koji su sudjelovali u tom poduhvatu. Za sada nema informacija da li je nanjeta trajna šteta toj vizantijskoj crkvi, simbolu Venecije.

Aktivisti pokreta Poslednja generacija (Last Generation Movement) traže fond za reparacije od 20 milijardi eura za nadoknadu Talijanima, zbog šteta izazvanih klimatskim promjenama. Naveli su pretnje od podizanja nivoa mora u Veneciji, kao i klizišta koja su nedavno pogodila neke talijanske zajednice.

Rekli su da se u tečnosti posutoj po fasadi i stubovima crkve nalazila mješavina blata i čokoladnog napitka „Nesquik“.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro osudio je prosvjed kao „sraman i ozbiljan čin vandalizma“. On je rekao da aktivisti imaju prava na protest, ali da moraju poštivati zakon i kulturnu i vjersku baštinu zemlje.

Aktivisti su se pak pozvali na poziv pape Franje, da se zaštiti životna okolina.

Vatikanski sud nedavno je osudio dvoje aktivista Poslednje generacije i naredio im da plate kaznu od više od 28.000 eura, posle akcije u kojoj su zalijepili ruke na podest drevne statue u Vatikanskom muzeju, kako bi privukli pažnju na svoje pritužbe.

NAJNOVIJE