ŠKOLSKI KUHAR dobio otkaz. Posluživao je učenicima hranu s poda


Dugogodišnji kuhar osnovne škole, nakon pregledanih snimki nadzornih kamera, dobio je izvanredni otkaz jer je nekoliko puta prekršio higijenska pravila.

Ponašanje na radnome mjestu jednom je kuharu u zagrebačkoj osnovnoj školi “priskrbilo” izvanredni otkaz. Snimke su naime otkrile njegovo katastrofalno nepridržavanje osnovnih higijenskih pravila.

“Osnovna škola je mjesto gdje se ne smije ugrožavati niti dovoditi u pitanje zdravlje učenika te škola ima nultu stopu tolerancije za svaki oblik grubog kršenja radnih obveza koji za sobom imaju posljedicu nehigijenu i zdravstvenu neispravnost hrane koja se poslužuje učenicima”, poručili su iz škole.

Na snimkama je zabilježeno kako mu je “tijekom dostave hrane u drugi razred, na školskom hodniku na pod ispao pladanj s hranom i napitkom, odnosno s mliječnim obrokom namijenjenim učenicima 2. razreda, nakon čega je pokupio hranu i posuđe s poda te ga odnio u školsku kuhinju. Hranu koja mu je pala na pod posložio je na isti pladanj umjesto da ju je bacio u otpad.

Jednu od posuda koja mu je pala na pod nije oprao, već je u nju stavio hranu i posložio je na pladanj namijenjen posluživanju djeci.

Šalice koje su bile na podu nije oprao sredstvom za pranje, već ih je samo isprao i složio na sušilo”, prenosi Danica.hr.

Tijekom svega toga, “maknuo je zaštitnu masku s lica, dirao ga je rukama i nastavio obavljati poslove u kuhinji bez da ih je oprao.

Kuhinjskim papirom obrisao je prolivenu tvar s poda, nakon čega ga je zgužvao i stavio na radnu plohu na kojoj je pripremao hranu.

Prstom je pobrao hranu s radne plohe i stavljao ga u usta, nakon čega nije oprao ruke, već je nastavio s pripremom hrane na radnoj plohi”.

Kuharica je potom iznijela pladanj na kojem je bila hrana koja je prethodno kuharu pala na pod te je poslužila učenicima četvrtog razreda, a što on nije pokušao spriječiti iako je znao da se radi o zdravstveno neispravnoj hrani.

Sud je zaključio kako je kuhar postupao protivno svim higijenskim i zdravstvenim standardima, a zasigurno i higijenskim zahtjevima kuharske struke, pa i onima koji su uobičajeni u redovnom kućanstvu prilikom pripremanja i serviranja hrane.

Nedvojbeno je time ugrozio zdravlje školske djece kojima je hrana bila namijenjena, smatra sud.

NAJNOVIJE