SLOVENIJA Mahle premješta proizvodnju u BiH, više od 170 radnika gubi posao

Tvrtka Mahle iz Šempetra, koja zapošljava oko 1800 ljudi, ove će godine dijeliti otkaze jer sele proizvodnju i sele proizvodni program lansera u Bosnu i Hercegovinu.

Predstavnik sindikata nada se da će taj broj biti manji jer s upravom rade na tome da posljedice za zaposlenike budu što manje. U 2024. godini gasi se 170 radnih mjesta, potvrdili su iz šempetske tvrtke.

“Kako bi osigurao daljnji rast automobilske industrije i zaštitio buduću konkurentnost, Mahle jača svoje proizvodne kapacitete u Šempetru kraj Gorice. No, kako bi se postigao taj cilj, tvrtka mora optimizirati svoje proizvodne kapacitete”, pojašnjavaju iz tvrtke.

Proizvodni program startera, koji se proizvode za pokretanje svih vrsta motora s unutarnjim izgaranjem, bit će preseljen iz Šempetra kod Gorice u novu tvornicu u Aleksandrovcu u BiH, a preseljenje je već počelo.

“Nakon početnih prilagodbi poslova koje su već napravljene, dodatnih 170 radnih mjesta povezanih s proizvodnjom bit će ukinuto 2024. godine”, dodala je tvrtka.

Sindikat s upravom traži rješenja za zaposlenike Predsjednik sindikalne podružnice sindikata SKEI Dejan Sirk rekao je za 24ur.com da ih je o preseljenju proizvodnje i posljedičnom ukidanju radnih mjesta uprava tvrtke obavijestila lani u srpnju te od tada zajedno rade na traženju najbolja moguća rješenja za zaposlenike kako bi posljedice po njih, posebno u ovim teškim vremenima, bile što manje, naglašava Sirk.

Kako je pojasnio, prvobitno je planirano gašenje 250 radnih mjesta. Tražeći rješenja kako što više ublažiti posljedice otpuštanja, uspjeli su s upravom dogovoriti prebacivanje rada zaposlenika u druge odjele, čime se brojka smanjila na 170.

Sirk objašnjava da se paralelno pregovara s upravom i zaposlenicima kako bi 58 ljudi otišlo u prijevremenu mirovinu. Ujedno se nadaju otvaranju novih radnih mjesta, što bi dodatno smanjilo broj otpuštenih.

NAJNOVIJE