SNAGA ILI NEMOĆ? Američki borbeni zrakoplovi na bh. nebu uoči parade povodom 9. januara

AutorN1 BiH

Da je prelet američkih borbenih zrakoplova preko Tuzle i Brčkog snažna poruka američke podrške Bosni i Hercegovini dokazuje i Britanski list Guardian koji se bavio značajem ove vojne vježbe SAD i BiH snaga, koja dolazi uoči parade povodom neustavnog 9. januara, “dana Republike Srpske” koju su planirali “srpski separatisti” u vrijeme visokih tenzija.

List je podsjetio na priopćenje veleposlanstva SAD-a u kojem se navodi da je let zrakoplovima F-16 zajednička vježba sa BH snagama, kao i “demonstracija opredijeljenosti SAD-a” za osiguranje teritorijalnog integriteta BiH u odnosu na “secesionističke aktivnosti”.

Prema tvrdnjama očevidaca, zrakoplovi su se mogli jasno čuti u Banja Luci iako su letjeli iznad Tuzle i Brčkog. Autor teksta Julijan Borger, je dodao i kako je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, omalovažio ove letove, šaleći se da će oni doprinijeti obilježavanju godišnjice. U govoru uoči praznika, lider separatista, kako Dodika naziva autor teksta, ponovio je svoj dugogodišnji stav da je “cilj srpskog naroda srpska država na ovim prostorima”.

Dodik je dobio podršku od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je najavio da će u utorak uvečer u Beogradu biti održan vatromet, sinkroniziran sa događanjima u Banja Luci i drugim gradovima Republike Srpske. Borger je također istaknuo da ovogodišnja parada dolazi u jeku sve većeg broja napada i prijetnji povratnicima izbjeglicama, posebno bošnjačkim i hrvatskim povratnicima u Republiku Srpsku. Naveo je i najnovije primjere uznemiravanja bošnjačkih povratnika u Vlasenici i Srebrenici te uhićenje dvojice Srba zbog pucanja iz pištolja dok su prolazili pored bošnjačke zajednice u Srebrenici. Ovo uhićenje je potom rezultiralo prosvjedima koje je organizirao pop srpske pravoslavne crkve.

Jasmin Mujanović, istraživač povijesti Balkana i autor nedavno objavljene knjige Bošnjaci: Nacija nakon genocida, je rekao za Guardian da među povratnicima postoji pravi osjećaj onoga čega se već dugo svi plaše – da Dodikov politički avanturizam počinje rađati nasilje.

U svom priopćenju od ponedjeljka, američko veleposlanstvo je reklo da će Washington “reagirati” ako se bilo ko pokuša otcijepiti od Bosne, napominje autor teksta, te potom navodi riječi Harisa Imamovića, političkog analitičara i bivšeg savjetnik u Predsjedništvu BiH koji je kazao kako zapad ima “problem odvraćanja”. “Zapadni lideri jednostavno nemaju mehanizme odvraćanja. Oni nemaju vojnu silu [na terenu]”, napomenuo je Imamović. Mujanović je dodao da su letovi F-16 dobrodošli, ali da je to nedovoljan signal američke odlučnosti.

“Iako je zajednička operacija američkog ratnog zrakoplovstva i bosanske vojske dobrodošla kao sredstvo odvraćanja, moramo ići dalje. Želim da se Velika Britanija ponovno pridruži EUFOR-u, da se NATO trupe stacioniraju u Brčkom i EU da se konačno pridruži Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u u sankcioniranju Dodika i njegovih prijatelja”, rekla je Alicia Kearns, predsjednica odbora za vanjske poslove britanskog parlamenta koja je predvodila inicijativu za sankcioniranje Dodika 2022.

AutorN1 BiH

NAJNOVIJE