SNAŽAN ZRAČNI UDAR Huti projektilom pogodili brod u vlasništvu SAD-a

Huti pobunjenici ispalili su raketu, pogodivši brod u vlasništvu SAD-a u ponedjeljak nedaleko obale Jemena u Adenskom zaljevu, manje od dan nakon što su lansirali protubrodsku krstareću raketu prema američkom razaraču u Crvenom moru, piše AP.

Iako Huti nisu odmah preuzeli odgovornost, napad dodatno eskalira napetosti koje zahvaćaju Crveno more nakon američkih napada na pobunjenike.

Napadi Hutija prekinuli su globalni transport, usred izraelskog rata s Hamasom u Pojasu Gaze, ciljajući na ključni koridor koji povezuje azijske i bliskoistočne isporuke energije i tereta sa Sueskim kanalom prema Europi.

Pomorske trgovačke operacije Ujedinjenog Kraljevstva, koje nadziru vode Bliskog istoka, priopćile su da se napad u ponedjeljak dogodio nekih 177 kilometara jugoistočno od Adena.

Rečeno je da je kapetan broda izvijestio da je “lijevi bok broda pogođen odozgo projektilom“.

Privatne zaštitarske tvrtke Ambrey i Dryad Global rekle su za Associated Press da je brod bio Eagle Gibraltar pod zastavom Maršalovih Otoka.

Središnje zapovjedništvo američke vojske kasnije je potvrdilo napad, okrivljujući Hutije za napad. “Brod nije izvijestio o ozlijeđenima ili značajnoj šteti i nastavlja svoje putovanje”, priopćilo je Središnje zapovjedništvo.

NAJNOVIJE