SNIJEG USPORIO promet i u BiH, neke ceste potpuno zatvorene

Snježno nevrijeme zahvatilo je Bosnu i Hercegovinu.

Zbog ugaženog snijega otežano je prometovanje na svim dionicama preko planinskih prevoja, a BiHAMK izdvaja puteve: Sarajevo-Foča (Rogoj), Priluka-Glamoč-Mlinište-Ključ, Turbe Karanovac, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen), Olovo- Kladanj (Karaula), Srednje-Olovo (Nišići) Bosanski Petrovac- Drvar (Oštrelj), Bosanski Petrovac-Ključ (Lanište),Tuzla-Bijeljina (Banj Brdo), Gacko-Tjentište, kao i šire područje Romanije.

Na dionicama preko prijevoja neophodno je korištenje lanaca za teretna vozila. U jugozapadnim krajevima dodatne probleme stvara i jak vjetar koji formira snježne nanose. Na dionici Posušje-Jablanica (Blidinje) zabrana je kretanja za teretna vozila. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije, ali snijeg koji i dalje pada, te jak vjetar, znatno otežavaju njihov rad.

Učestali su i odroni na brojnim dionicama, a osim odrona može biti i granja, te srušenih stabala. Iz Bihamka apeliraju na vozače da prilagode vožnju trenutačnim uvjetima na putu, uz obavezno poštivanje prometnih propisa.

Zbog sanacijskih radova na magistralnom putu Jablanica-Mostar (kod restorana „Zdrava voda“), prometuje se naizmjenično, jednom trakom (u dužini od 150 metara). Sporije zbog radova tijekom dana prometuje se i na ulazu u Stolac (iz smjera Mostara), kao i na skretanju za Orahovicu na području Konjica.

Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj (vjetar i snijeg) na graničnom prijelazu Izačić-Ličko Petrovo Selo zabranjen je promet za teretna vozila. Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

NAJNOVIJE