ŠOKANTNI VIDEO OTKRIVA STRAVIČNU TAKTIKU RUSKE VOJSKE Zarobljene ukrajinske vojnike koriste kao živi štit!

Radio Slobodna Europa (RFE/RL) objavila je snimak koji dokumentira zloupotrebu zarobljenih pripadnika ukrajinske vojske od strane ruskih vojnika kao živih štitova.

Video je preuzet od ukrajinskih oružanih snaga,te RFE/RL podijelio ključne dijelove na svom ruskom servisu Radio Svoboda. Istovremeno, novinska organizacija je zatražila stručnu analizu od pravnika i vojnih stručnjaka, a stručnjaci su izrazili uvjerenje da video pruža osnovu za tvrdnje o ratnom zločinu ruske vojske protiv ukrajinskih trupa.

Video, navodno snimljen u blizini sela Robotyne u ukrajinskoj oblasti Zaporožje, prikazuje dramatičnu scenu. Iako nije naveden datum snimanja, poznato je da je Robotyne bilo poprište čestih sukoba tijekom ukrajinskog rata. Krajem kolovoza, Kijev je objavio oslobađanje ovog strateški važnog naselja.

RFE/RL je na svom YouTube kanalu objavio sažetu verziju videa. U tom klipu, naoružani ruski vojnik se vidi kako stoji iza osobe koja se navodi da je ukrajinski vojnik. Ruski vojnik koristi drugu osobu kao ljudski štit, dok ga drugi vojnici prate s leđa. Ubrzo nakon toga, ruski vojnik baca predmet koji liči na granatu prema položaju ukrajinskih trupa, a zatim slijedi eksplozija, uz prikaz trčanja ukrajinskih vojnika.

Pripadnici ukrajinske vojske koji su dostavili video izjavili su za RFE/RL da Rusija primjenjuje ovu taktiku “izviđanja bitke” kako bi otkrila vatrene položaje ukrajinskih snaga.

NAJNOVIJE