ŠPANJOLSKA ALARMIRANA Obavezno nošenje maski ponovno na snazi u bolnicama

“Španjolska ponovno uvodi obavezno nošenje maski u bolnicama zbog porasta slučajeva gripe i COVID-a, unatoč suprotstavljanju nekih zdravstvenih vlasti drugih španjolskih regija.”

Ministrica zdravstva, Monica Garcia, izjavila je da je ovaj potez nužan kako bi se zaštitili zdravstveni radnici, prenosi BBC.

“Govorimo o nošenju maske prilikom ulaska u zdravstveni centar i skidanju kada napustite”, rekla je gđa. Garcia za španjolski radio Cadena Ser.

“Ne smatram da je to drama. To je osnovna i jednostavna mjera prvog reda”, dodala je. Odluka je donesena nakon što su šest regija, uključujući Valenciju, Kataloniju, Murciju i Kanarske otoke, uvele regionalne obavezne mjere nošenja maski.

Španjolska centralna vlada predložila je u ponedjeljak proširenje te obaveze na nacionalnoj razini, ali su naišli na protivljenje drugih regija – mnoge od njih tvrdile su da bi nošenje maski trebalo biti preporučeno, ali ne i obavezno.

Ministrica Garcia odlučila se nametnuti mjeru nakon što nije postignut dogovor s regionalnim zdravstvenim vlastima.

Iako su regionalne vlade odgovorne za zdravstvo u Španjolskoj, centralna vlada može intervenirati ako to smatra nužnim.

Španjolska je u srpnju proglasila formalni kraj zdravstvene krize izazvane pandemijom COVID-19, navodeći da ljudi više ne moraju nositi maske u zdravstvenim i njegujućim centrima te ljekarnama.

Bio je to jedan od posljednjih poteza u Europi koji je to učinio.

Međutim, zabilježen je porast slučajeva COVID-a, gripe i drugih respiratornih bolesti tijekom božićno-novogodišnjeg razdoblja, što se naziva “tridemijom“.

Prema podacima objavljenim od strane državno poduprte zdravstvene ustanove Carlos III, u posljednjem tjednu 2023. godine, slučajevi gripe u Španjolskoj porasli su za 75 posto, s 4.383 slučaja na 100.000 ljudi.

Slučajevi COVID-19 nedavno su se stabilizirali, s samo 10 posto pozitivnih testova krajem 2023., prema institutu.

Međutim, dodali su da virus uzrokuje rast broja hospitalizacija, posebice među starijim osobama.

NAJNOVIJE