Srpska pravoslavna crkva po drugi put odlikovala Šešelja


Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodijelila je orden Svetog vladike Mardarija lideru radikala Vojislavu Šešelju, priopćeno je iz Srpske radikalne stranke.

To nije prvo odlikovanje za Šešelja koje dolazi iz neke eparhije – 2015. dobio je orden Bijelog anđela prvog reda, koji mu je dodijelio episkop mileševski, piše N1 Srbije

Visoko crkveno odlikovanje Šešelju je u ime vladike Longina dodelio vladika bački Irinej koji je, kako se navodi u priopćenju, tom prilikom poručio da mu je „pripao dio časti i prijatna dužnost da u ime preosvećenog vladike Longina uruči ovaj divni orden, napravljen u ime jednoga divnog Božijeg ugodnika, svetitelja, našeg gotovo suvremenika, Svetoga brata Mardarija“.

Šešelj je rekao da mu je veliko zadovoljstvo i čast da on „kao nedostojan“ primi to visoko crkveno odlikovanje, dodaje se u priopćenju.

Lider radikala dodao je i da kada je svojevremeno, kada je boravio u Americi, Кanadi i Australiji, zatekao tamo Srbe „podijeljene, zavađene na krv i nož“.

„Ja sam se trudio, na svakom mjestu gdje sam boravio, da se taj raskol prevaziđe, da se crkva ponovo ujedini i imao sam prilično uspjeha. Po prvi put su jedni drugima dolazili u crkvene domove, u crkve, manastire, a onda je dolazak na čelo srpske crkve patrijarha Pavla širom otvorio put da se to zaista i postigne“, rekao je Šešelj.

Vojislav Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog poticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992.

Šešelj je već primio odlikovanje jednog episkopa – orden Bijelog anđela prvog reda
N1 podsjeća i da je 2015. godine vladika mileševski Filaret, u manastiru Mileševa, istom onom u kome se nalazi čuveno umjetničko delo – freska Bijelog anđela, uručio orden „Bijelog anđela prvog reda“ Vojislavu Šešelju. Filaret je prilikom uručivanja ordena Bijelog anđela rekao da se to čini u znak zahvalnosti za Šešeljevu obranu srpstva.

NAJNOVIJE