STALI VLAKOVI, ŠKOLE NEMA Zbog temperature koju Dalmacija i/li Hercegovina bilježe svakog ljeta

Nakon najtoplije zabilježene noći Velika Britanija u utorak iščekuje najtopliji dan u povijesti s temperaturom od 40 stupnjeva Celzija, a meteorološka služba izdala je crveno upozorenje za većinu Engleske, od Londona do Yorka i Manchestera


Zbog rekordnih temperatura su u Britaniji stali vlakovi, neke škole su se zatvorile, a zoološki vrtovi svojim stanovnicima nude goleme ledene lizalice.

Britanija, koja inače muku moči s održavanjem prijevozničkih usluga u uvjetima ekstremne vrućine te velike hladnoće i snijega, proglasila je “nacionalnu uzbunu” nakon što je živa u termometrima premašila prijašnji rekord od 38,7 stupnjeva Celzija iz 2019.

Ministar prometa i veza Grant Shapps upozorava da će trebati godine za moderniziranje infrastrukture koja bi mogla podnijeti visoke temperature, napominjući da se većinom radi o infrastrukturi iz Viktorijanskog razdoblja, koja to ne može izdržati.

“Tamo gdje je 40 stupnjeva u zraku, na zemlji to može biti 50, 60, 70 i više, tako da postoji velika opasnost od savijanja tračnica”, upozorava ministar najavljujući restrikcije u željezničkom prometu.

Toplinski val je u Britaniji poremetio promet željeznicom, ali i zračni promet. Londonska zračna luka Luton odgodila je veliki broj letova zbog problema s užarenom pistom.

Neke željezničke linije, poput one ključne na relaciji sjeveroistočna Engleska-London, otkazane su.

Javnost je također upozorena da se suzdrži od hlađenja u jezerima i rijekama u kojima se utopilo dvoje tinejdžera.

Zoološki vrt u Chesteru se zatvara, a zoološki vrt u Bristolu je priopćio da će majmunima, papigama i crvenim pandama ponuditi kugle leda napunjene povrćem i lišćem, ili crvima.

Turisti u Londonu spas od vrućina su potražili u gradskim fontanama, a prilikom obilaska grada su usvojili taktiku “od sjene do sjene”, kloneći se sunčane strane ulica.

NAJNOVIJE