Stigla prva reakcija Rusije na povijesnu odluku EU o Ukrajini

Rusija je u petak objavila da je odluka Europske unije da otvori pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom politička odluka koja bi mogla destabilizirati Uniju te je pohvalila Mađarsku što se tome usprotivila.

“Pregovori o ulasku u EU mogu trajati godinama i desetljećima. EU je oduvijek imao stroge uvjete za priključenje i sasvim je jasno da ni Ukrajina ni Moldavija ne ispunjavaju kriterije”, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

“Jasno je da je to apsolutno politička odluka, da je EU htio pokazati solidarnost s tim zemljama. No, takve nove članice mogle bi destabilizirati EU i s obzirom na to da smo na istom kontinentu, naravno da to pozorno pratimo”, dodao je.

Europski čelnici su se na samitu u četvrtak dogovorili da otvore pregovore s Ukrajinom iako trenutno ratuje sa Rusijom koja je rekla da će se rat nastaviti dok ne ispuni svoje ciljeve.

Lideri su premostili protivljenje mađarskog premijera Viktora Orbana tako što je napustio dvoranu u trenutku kada se glasalo za taj povijesni korak koji je Peskov komentirao s ironijom, piše Hina.

“To je jedinstveni slučaj, da se nekog čeka da ode van na kavu, pa da se u njegovoj odsutnosti donesu odluke”, rekao je.

EU se također dogovorio da Gruzija, koja je kao Ukrajina i Moldavija bivša sovjetska republika, postane kandidat za članstvo.

“Na našu žalost, želja EU-a da demonstrira tu političku volju je u velikoj mjeri određena željom da se što više naživcira Rusiju i antagonizira EU u odnosu na Rusiju”, rekao je Peskov.

Samit se zbog mađarske blokade nije mogao dogovoriti o 50 milijardi eura pomoći Ukrajini.

“Mađarska ima svoje interese i, za razliku od brojnih drugih članica, čvrsto ih brani, impresionirani smo time”, istaknuo je Peskov.

NAJNOVIJE