Stiže li za Ukrajinu sudbonosno “DA”

Pariz, Berlin i Rim izjasnili su se za to da se Ukrajini “odmah” dodijeli status službenog kandidata, rekao je u četvrtak francuski predsjednik Emmanuel Macron u Kijevu.

Europska komisija danas iznosi prvo mišljenje o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini, no zeleno svjetlo mora dati svih 27 država članica prije početka dugog procesa pregovora.

Nikada u povijesti Europske unije mišljenje nije bilo doneseno u tako kratkom roku od dana podnošenja kandidature, ali presedan je stvoren ruskom invazijom na Ukrajinu koja je ušla u četvrti mjesec i dio je šire potpore Europe službenom Kijevu u otporu agresoru.

Kijev je kandidaturu podnio nakon početka ruske agresije 24. veljače i od tada ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ne prestaje pozivati EU da dokaže “da riječi Bruxellesa o pripadnosti ukrajinskog naroda europskoj obitelji nisu isprazne”.

Ukrajina je “spremna” raditi da postane “punopravna članica” Unije, rekao je Zelenski.

No taj je proces dugotrajan i zemlja kandidatkinja treba ispuniti čitav niz političkih i ekonomskih kriterija (demokracija, pravna država, zaštita manjina, održivo tržišno gospodarstvo) i ugraditi u svoje zakonodavstvo europsko pravo.

Njemački kancelar rekao je za javnu TV ZDF tijekom posjeta Kijevu da bi proces “mogao jako dugo trajati”, ali da je važno pružiti Ukrajincima nadu”, prenosi u petak agencija dpa. Sholz nije želio spekulirati koliko bi to moglo trajati no rekao je “Ali je vrijedno – i to je poruka”. Ukrajina je s EU sklopila Sporazum o pridruživanju koji je na snazi od rujna 2017.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je u Ukrajinu doputovala dvaput od početka agresije, priznala je da su vlasti te zemlje “učinile” mnogo da bi mogle podnijeti kandidaturu no da je pred tom zemljom još “golem posao” napose u borbi protiv korupcije i poštivanju pravne države.

NAJNOVIJE