ŠTO KAŽE MIROVINSKO Mogu li umirovljenici u BiH dobiti pomoć EU za ogrjev

U javnosti se postavljaju pitanja hoće li bilo koji umirovljenik u Federaciji ispunjavati uvjete za dobivanje pomoći EU-a u okviru projekta energetske pomoći najugroženijim domaćinstvima, čiji je nosiltelj Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, izvještava Faktor.

Razlog tome je što se među uvjetima za dobivanje pomoći navodi da umirovljenici koji žele aplicirati ne smiju imati mirovinu višu od iznosa zajamčene mirovine iz prosinca 2022. godine. Tada je ona iznosila 531 KM, a sada minimalna mirovina iznosi 538 KM. Nadalje, umirovljenik koji želi aplicirati ne smije biti nositelj srazmjerne mirovine iz inozemstva…

Zbog svega toga u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje navode da umirovljenici, prema zadanim uvjetima, mogu dobiti pomoć u iznosu do 300 KM.

“Odgovor na pitanje tko ispunjava uvjete, odnosno koliki broj korisnika mirovina ispunjava uvjete za navedena sredstva Europske unije, potražite u Ministarstvu rada i socijalne politike Federacije BiH jer je navedeno ministarstvo na čelu projekta. Jasno je da nemamo korisnika koji nisu korisnici srazmjerne penzije, a koji žive na području FBiH, a da im je mirovina manja od minimalne, koja trenutno iznosi 538,27 KM. Vjerujemo da je kriterij iznosa zajamčene mirovine iz prosinca 2022. ostao nepromijenjen u Javnom pozivu zbog činjenice da se radi o pomoći EU-a koja se odnosila na 2022. godinu”.

“Također, vjerujemo da će Ministarstvo prilikom donošenja odluke o isplati sredstava koristiti aktualne podatke Federalnog zavoda o korisnicima koji primaju iznos zajamčene mirovine i da neće biti nikakvih poteškoća u tom pogledu. Podaci Federalnog zavoda će Ministarstvu svakako biti dostupni – rekao je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

NAJNOVIJE