ŠTO NE ZNAMO O APLIKACIJAMA KOJE SU REZULTIRALE UHIĆENJIMA Jednu je razvio FBI, a kriminalci su samo upali u zamku

Milanko Kajganić, glavni državni tužitelj, najavio je značajne optužnice za organizirani kriminal utemeljene na podacima dobivenim iz aplikacija Sky i Anom.

On je nakon imenovanja kazao da građani mogu očekivati velike optužnice za organizirani kriminal i korupciju.

Već je u Bosni i Hercegovini nekoliko osoba uhićeno jer se povezuju s korištenjem aplikacija, a tužitelji najavljuju da će podaci pomoći da se otkrije korupcija i organizirani kriminal, između ostalog, i u samom pravosuđu.

Međunarodni partneri BiH očekuju od domaćih tužitelja da maksimalno iskoriste dokaze iz ove aplikacije koja se spominje i u zadnjem izvješću Europske komisije o Bosni i Hercegovini.

Borba protiv korupcije i organiziranog kriminala jedan je od glavnih prioriteta za približavanje BiH Europskoj uniji.

Ali do sada nije podignuta niti jedna optužnica, a unutar pravosuđa postoje dileme kako se ovi dokazi mogu iskoristiti.

U videu Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) možete saznati koji su potencijalni problemi pred pravosuđem u BiH u vezi sa zakonitošću dokaza proisteklih iz ovih aplikacija.

Sky aplikacija je namijenjena za komuniciranje, poput Vibera ili WhatsAppa, ali kanadska kompanija koja ju je napravila reklamirala ju je kao “najsigurniju platformu za razmjenu poruka koju možete koristiti”. Koristi se na način da aplikaciju dobijete uz kupovinu telefona i SIM kartice, koji imaju posebnu zaštitu, a potom kupujete i licencu na razdoblje koje vam je potrebno, od tri mjeseca do godinu dana.

Tvrtka koja je napravila aplikaciju legalno je poslovala u Americi od 2008. godine, dok je FBI nije zatvorio i ugasio stranicu. Tome je prethodila višemjesečna međunarodna istraga i dešifriranje poruka.

Sve je pokrenuto u ožujku 2021. godine iz Nizozemske i Belgije. Kao razlog gašenja stranice navedeno je da je ova aplikacija postala popularni kanal komunikacije među kriminalnim grupama. A onda su FBI i savezna policija Australije napravili novu platformu – Anom, gotovo identičnu onoj Sky. Ubrzo su je počele koristiti kriminalne skupine. Ali nisu bili svjesni da su upali u zamku i da istražitelji dobivaju sve podatke iz njihovih poruka i razgovora.

Da bi dokaz bio legalan pred domaćim sudovima, mora biti prikupljen na zakonit način. U slučaju prepiski i razgovora s mobitela, sud mora odobriti prisluškivanje tačno određene osobe u točno određenom razdoblju i to na temelju jasnih indicija o mogućim nezakonitostima. Ali u slučaju aplikacija Sky i Anom, domaći tužitelji već su dobili prepiske iz telefona za čije pribavljanje domaći sudovi nisu dali suglasnost.

Stručnjaci vjeruju da bi dokazi iz aplikacija mogli otkriti korupciju unutar samog pravosuđa, ali tek kada optužnice budu podignute, odnosno kada sudovi budu odlučivali o njihovom potvrđivanju, a kasnije i o presudi, bit će jasno da li su dokazi iskoristivi.

NAJNOVIJE