STRAH OD GUBITKA STANOVNIŠTVA RASTE Vlada održala kampanju protiv masovnog traženja posla u EU

AutorFena

Predsjednik kosovske Gospodarske komore Lulzim Rafuna kazao je da je 67 posto poduzeća u toj zemlji zabrinuto zbog odlaska radnika nakon što je od 1. siječnja građanima Kosova omogućen odlazak u zemlje Europske unije bez viza.

Rafuna je na tiskovnoj konferenciji u Prištini kazao kako je tijekom analize koja je urađena u 500 različitih tvrtki utvrđeno da je njih 67 posto izrazilo bojazan zbog mogućeg gubitka radnika nakon liberalizacije viznog režima.  

Tako je 67 posto poduzeća jako zabrinuto zbog odlaska radnika nakon 1. siječnja, njih 27 posto izjavilo je da je jako uznemireno, 4 posto da je malo uznemireno, a 2 posto da uopće nije uznemireno, rekao je Rafuna.

“Naša su očekivanja da u 2024. godini neće biti rasta inflacije i kamata. To će smanjiti inflaciju. Ovo je također dobra vijest za poduzeća koja će 2024. doživjeti pad kamata”, kazao je Rufina te dodao kako će tijekom ove godine kosovska poduzeća pratiti trendove procesa tehnologije i digitalizacije, prenose Reporteri.

Također kosovska Vlada je tijekom protekla dva mjeseca organizirala kampanju u kojoj je pozivala Kosovare da ne zlouporabe slobodu kretanja da bi tražili zaposlenje u Europskoj uniji.

Na Kosovu, zemlji s oko 1,8 milijuna mnogi a posebice u privatnom sektoru strahuju da će doći do još većih nestašica radnika.

Prema analizama Instituta “Riinvest” u Prištini, oko 18 posto zaposlenika privatnog sektora dat će otkaz i pokušati emigrirati već ove godine.

No većina Kosovara smatra da je 1. siječnja povijesni dan koji je tu zemlju približio Europskoj uniji ali istodobno kritiziraju i Bruxelles i Prištinu zbog tolike odgode jer je Kosovo posljednja od šest zemalja zapadnog Balkana čijim je građanima omogućeno putovanje bez viza.

AutorFena

NAJNOVIJE