‘Strojovođa je bio iskusan, da nije dvaput stisnuo crveni taster sustav bi ga sam zaustavio‘

Dan nakon što se kod Novske dogodila jedan od dosad najtežih zabilježenih željezničkih nesreća u Hrvatskoj, ostaje nejasno zašto strojovođa putničkog vlaka, koji je nažalost poginuo, nije na vrijeme zaustavio vlak, iako je u dva navrata bio obaviješten kako se ispred njega nalazi drugo vozilo u stajanju, nego se brzinom od preko 100 kilometara na sat zabio u teretno vozilo?, piše Jutarnji list

Kako je Jutarnjem ispričao sugovornik koji je posjetio mjesto nesreće, zasad se čini kako su sustav obavještavanja te prometnik u Okučanima odradili svoj posao u skladu s propisima te se tek treba utvrditi što je konkretno bio uzrok nesreće.

Stvar je tim nevjerojatnija što se na ovoj dionici pruge nalazi takozvani APB sustav, sustav automatskog pružnog bloka koji osigurava sigurnost u ovakvim situacijama i koji je prema tvrdnjama našeg sugovornika bio ispravan.

“Dakle, taj sustav, u slučaju kad se na pruzi naprimjer nalazi vlak u kvaru, predviđa dojavljivanje informacije o tome vlaku u dolasku, i to u dva navrata. Prvi put strojovođa vlaka na udaljenosti od nekih maksimalno pet kilometara dobiva obavijest kroz žuto svjetlo da se ispred njega nalazi vlak u stajanju, nakon čega treba prilagoditi i smanjiti brzinu, a potom slijedi još jedno dojavljivanje, ovog puta u obliku crvenog svjetla koje se nalazi nekih dva do dva i pol kilometara od vlaka u stajanju”, kaže sugovornik Jutarnjeg.

Koliko je zasad poznato, taj je sustav sinoć bio funkcionalan, a sam strojovođa putničkog vlaka, neslužbeno se doznaje, morao je biti svjestan da se ispred njega nalazi vlak u stajanju jer bi ga u suprotnom APB automatski zaustavio.

“Naime, sustav funkcionira tako da strojovođa, kad vidi žuto svjetlo, mora stisnuti jedan taster kako bi potvrdio da je zaprimio informaciju te usporiti vožnju na maksimalno 30 kilometara na sat, u suprotnom ga sustav automatski izbacuje i zaustavlja. Nakon toga strojovođa po drugi puta mora stisnuti taster nakon što ugleda crveno svjetlo, također kako bi sustavu potvrdio da je svjestan da je ispred njega vozilo u kvaru”, kaže dalje neimenovani izvor.

S obzirom na to da vlak nije bio automatski zaustavljen, on pretpostavlja da je strojovođa morao u dva navrata stisnuti taster te sustavu potvrditi kako zna da je ispred njega vlak u stajanju, no ostaje nejasno zašto nije usporio brzinu, a u konačnici i potpuno zaustavio vlak.

“Moguće da je mislio kako je sustav u kvaru, no to je u ovoj fazi teško procijeniti”, kazao nam je.

Stradali strojovođa bio je iskusan, navodno u dobi pred mirovinom, a u nesreći je navodno stradao i kondukter koji se u tom trenutku nalazio u prednjem djelu putničkog vlaka.

NAJNOVIJE