SUĐENJE ZA GENOCID Potvrđena optužnica za zločine na području Šekovića i Vlasenice

AutorFena

Državni sud je potvrdio optužnicu protiv Ratka Vujovića, Ljubomira Vlačića, Vitomira Pepića, Milovana Ognjenovića, Gorana Viškovića, Željka Dupljanina i Vlastimira Golijana, nekadašnjih zapovijednika i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), za genocid odnosno ubojstva počinjena u srpnju 1995. na području Šekovića i Vlasenice.

Prema optužnici koju je objavilo Tužiteljstvo BiH na svojoj službenoj stranici, oni su optuženi da su svjesno pružili pomoć članovima udruženog zločinačkog poduhvata te raznim pojedincima, vojnim i policijskim jedinicama, uključujući jedinice Drinskog korpusa, Glavnog štaba VRS-a, Ministarstva unutarnjih poslova RS, čiji plan je bio da zatvore i po kratkom postupku pogube a potom i zakopaju – vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave, a žene, djecu i starce prisilno premjeste i na taj način ih unište kao grupu.

Vujović je optužen kao zapovijednik Petog bataljona Vojne policije Drinskog korpusa, Dupljanin i Višković kao pripadnici te jedinice, Vlačić kao zapovijednik Birčanske brigade VRS-a, Pepić kao zamjenik zapovijednika Bišinskog bataljona ove brigade, Ognjenović kao zapovijednik čete Vojne policije iste brigade, a Golijan kao pripadnik Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a.

Prema jednoj od tačaka optužnice, sredinom srpnja 1995. godine na lokalitetu jame “Hašimova rupa“ ubijeni su dovedeni muškarci i dječaci, prethodno zarobljeni u pokušaju da poslije 11. srpnja 1995. godine pobjegnu iz Srebrenice.

Na lokalitetu livade zvane “Doline-Krajevi“, prema optužnici, 23. jula 1995. strijeljano je 39 Bošnjaka, dok je u drugoj polovini srpnja 1995. u blizini Vlasenice na lokalitetu “Jarovlje“ strijeljana manja grupa ljudi.

Optužnica za ove zločine podignuta je početkom prosinca prošle godine, podsjeća Detektor.

U narednom periodu bi trebalo biti zakazano ročište za izjašnjenje o krivnji.

AutorFena

NAJNOVIJE