SUSJEDI VIŠE NE KUPUJU U BIH Svinjetina 21 kunu, teletina 39 kuna, ulje 15 kuna, preko granice im skuplje

Dok su žitelji susjedne RH praktično do jučer dolazili po namirnice u BiH, nerad domaćih vlasti u BiH doveo je do toga da je u toj zemlji kupovati hranu skuplje, te više nema ni prekograničnih kupaca.

Osnovne životne namirnice sada su u RH jeftinije, te se u trgovačkim lancima u toj zemlji litar ulja prodaje po 15 kuna, svinjski but bez kosti može se ovaj vikend na vikend akcijama kupiti i po cijeni od 21 kunu, teletina po cijeni od 39 kuna po kilogramu, šećer po cijeni od 8 kuna…

Brašno je također povoljnije nego u BiH, a druge namirnice su iste ili niže cijene nego u Bosni i Hercegovini. S druge strane svinjskog mesa u BiH nema ispod 9 km po kilogramu, a tu cijenu najveći trgovački lanac u BiH ističe kao akcijsku. Ulje je skuplje nego u Hrvatskoj barem marku i pol, a teletina na akciji bude 12 KM, inače je skuplja.

Ako uzmemo u obzir da žitelji BiH kao nežitelji Hrvatske imaju pravo i na povrat poreza, onda ih kupnja u Hrvatskoj ispada znatno povoljnija nego u BiH.

Za napomenuti je da Vlada RH kontinuirano donosi mjere da bi građane zaštitila od previsokih cijena, dok su političari u BiH donijeli jedino mjeru vlastitog povećanja plaća u iznosu od 500 KM mjesečno.

NAJNOVIJE